REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMențiunea specială a juriului la Karlovy Vary pentru ”Muntele Magic”, de Anca Damian


Filmul Muntele Magic, semnat de Anca Damian și selectat în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, a fost premiat sâmbătă seara (11 iulie 2015) cu Mențiunea Specială a Juriului.

Muntele Magic al Ancăi Damian este o explozie de animații interconectate, imagini de arhivă, artă handmade și politică.” - Will Tizard, Variety.
„Cel de-al doilea fim de animație din trilogia dedicată eroismului, aparținând regizoarei românce Anca Damian, investighează incredibila poveste a vieții a lui Adam Jacek Winkler, un refugiat polonez și aventurier, care a călătorit în Afganistan pentru a lupta împotriva sovieticilor alături de comandantul Massoud, cunoscut și ca “Leul din Panjshir”. Amestecul de animație, colaje și filmări de arhivă din numeroase intervaluri de timp, se potrivesc la perfecție cu subiectul filmului. Damian, care a câștigat cu animația Crulic: Drumul spre dincolo Premiul pentru cel mai bun film în 2012, în cadrul   Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy, a folosit ca sursă de inspirație pentru film scrisorile lui Adam, un jurnal de război și înregistrările lui din acea perioadă. Tehnicile folosite de ea dau o senzație de reverie aventurilor sale nebunești, care își au rădăcinile în realitate. “ – Richard Mowe, Eye for Film
Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa de Est și a sărbătorit anul acesta la cea de-a 50-a ediție. Este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de clasă A din Europa, în fiecare an line-up-ul festivalului numărând peste 200 de filme din toată lumea.
Muntele Magic face parte împreună cu filmul Crulic - drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ‚răului’. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.
Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii.
Părțile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, Abis si DSG, și într-un studio în Polonia echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki. Muzica originală este semnată de Alexandru Bălănescu. Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) - Franța (Arizona Production) - Polonia (Filmograf) și se bucură de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Cinema du Monde și Polish Film Institute având un buget de producție de 865.366 euro.
Premiera în România a filmului de animație Muntele Magic este programată pentru data de 9 octombrie 2015.
Detalii: www.lamontagnemagique-lefilm.ro / facebook


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, crulic film, la montagne magique film, mentiune speciala la karlovy vary 2015, muntele magic film

Opinii: