Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismComunicări academice ”Mihnea Gheorghiu – 100”


     Academia Română și Uniunea Cineaștilor din România au organizat o sesiune de comunicări științifice cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Mihnea Gheorghiu. Scriitor, scenarist, traducător, poet, academician și președinte al Uniunii Cineaștilor din România (1990-2011), Mihnea Gheorghiu și-a pus amprenta în multe domenii culturale și a marcat multe destine.
     Academicianul Răzvan Theodorescu a moderat întâlnirea din Aula Academiei Române, iar prof.univ.dr. Manuela Cernat, fiica lui Mihnea Gheorghiu, a prezentat comunicările lui Eugen Mihăescu, Alexa Visarion și Dinu Săraru (care n-au putut participa), a ales poemele recitate de actrița Daniela Nane și a introdus proiecția filmului Tănase Scatiu, regizat de Dan Pița pe un scenariu adaptat de Mihnea Gheorghiu după romanul lui Duiliu Zamfirescu.  
     Academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, a vorbit despre rolul lui Mihnea Gheorghiu în ”Drumul spre Europa”.
     Eugen Mihăescu, membru de onoare al Academiei Române, a transmis comunicarea ”Amintiri despre un senior”, citită de Manuela Cernat.

Prof.univ.dr. Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor, a prezentat rolul cineastului în comunicarea ”Mihnea Gheorghiu și actul de cultură în cinematograful românesc”.

Prof.univ.dr. Valeriu Râpeanu a vorbit despre Mihnea Gheorghiu ca ”Mesager al valorilor europene”.

Prof.univ.dr. Adrian Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei ”George Oprescu”, a avut o comunicare mai personală, în ”Amintirile unui adolescent despre un cărturar”.

Dinu Săraru, colaborator al lui Mihnea Gheorghiu la revista ”Secolul XX”, a transmis textul ”Lui Dinu Săraru, în amintirea zilei în care nu m-am putut supăra pe el”, citit de Manuela Cernat.

Prof.univ.dr.Titus Vîjeu a vorbit despre ”Mihnea Gheorghiu – polivalența cărturarului”.

Prof.univ.dr. Alexa Visarion a rememorat perioada în care monta spectacole de teatru pe texte din Shakespeare traduse de Mihnea Gheorghiu. Comunicarea ”Un drum spre Shakespeare” a fost prezentată de Manuela Cernat.

Dr.Lucian Sinigaglia a făcut o analiză cu titlul ”Conformism și nonconformism în estetica teatrului contemporan – 1947, teza de doctorat a tânărului Mihnea Gheorghiu”.

Dr.Emil Boroghină a vorbit despre rădăcinile oltenești ale lui Mihnea Gheorghiu, în comunicarea ”Auzit-ați de-un oltean, de-un oltean, un craiovean?”   
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: comunicari academice despre mihnea gheorghiu, laurentiu damian, manuela cernat, mihnea gheorghiu, uniunea cineastilor din romania

Comments: