Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



“Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”


    Vineri 1 noiembrie 2013, Festivalul Filmului Francez se deschide cu documentarul Afacerea Tănase. Leapşa pe murite, o producţie Libra Film, în regia lui Ionuţ Teianu. Prima parte a titlului ne trimite cu gândul la filmele politice italieneşti din anii 60-70, semnate de Elio Petri sau Francesco Rosi. Cea de-a doua ne induce ideea de joc, păcălitor şi, în cazul de faţă, mortal. Ambele interpretări sunt perfect adecvate conţinutului.

Cazul Tănase-Goma (pentru că ambii scriitori refugiaţi în Franţa s-au aflat, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu, în pericol de moarte) a făcut vâlvă atât în Franţa, unde însuşi preşedintele François Mitterand era la curent şi a luat atitudine, cât şi în România, unde a ajuns pe calea undelor, adică prin intermediul „Europei Libere”.
Unul dintre redactorii acestui post de radio, atât de ascultat pe furiş de către români şi atât de vânat de către autorităţi, pe numele lui Liviu Tofan, a scris o carte pe acest subiect, „A patra ipoteză: anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj”, apărută la editura Polirom în 2012. Tot el este scenaristul filmului Afacerea Tănase. Nu numai cele trăite de el, dar şi preocuparea constantă pentru istoria recentă a României, l-au îndemnat să facă acest demers. Actualmente, Liviu Tofan este directorul „Institutului Român de Istorie Recentă”.
Proiectul filmului inţiat de el a găsit în Ionuţ Teianu (şi el rezident în Franţa, unde a făcut studii de regie) un cineast entuziast şi dornic să investigheze cât mai amănunţit subiectul. Ambii şi-au propus să strecoare în film o undă de suspans de tip John Le Carré sau Ian Fleming, perfect adecvată situaţiei. Cea care ne îndrituieşte să facem această apropiere este mai ales muzica extrasă parcă dintr-un film cu James Bond. În rest, documentarul urmează paşii clasici – interviu-comentariu, interviu-comentariu - ai genului.

O mână de ajutor deloc neglijabilă a dat la realizarea filmului şi un alt documentarist cu o bogată experienţă atât pentru marele cât şi pentru micul ecran, Cornel Mihalache. Bun cunoscător al arhivei TVR, unde lucrează în prezent, el a putut să găsească un interviu pe care Carmen Dumitrescu l-a luat „negativului” din poveste, Matei Haiducu.
Adevăruri ascunse, adevăruri dezvăluite, adevăruri încă ocultate, toate se pot regăsi în acest documentar făcut cu credinţă.
 


Tags: afacerea tanase, documentar romanesc, ionut teianu, liviu tofan, virgil tanase

Comments: