REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Varză, cartofi și alți demoni” la Lungulețu, cu Șerban Georgescu


     După documentare despre escaladarea Everestului (Everest, 2003) și călătorii în lumea largă (Călător pe viață, 2012), regizorul Șerban Georgescu a coborât, cinematografic, pe pământul patriei. A văzut tone de varză și cartofi în comuna Lungulețu și a fost șocat să cumpere o tona pentru 100 de lei. Toată desfășurarea de forțe și camioane e spectaculoasă, dar ce muncă e răsplătită cu câțiva bani? Șerban Georgescu nu s-a gândit la un documentar de investigație, ci s-a făcut agricultor pentru un an. Într-un sat cu 1000 de producători și 1000 de tractoare, unde se cultivă de foarte mulți ani varză și cartofi. Și-a luat în arendă 1 ha de pământ, pe care a început ciclul agricol, susținut de câțiva săteni. Abia atunci au apărut demonii. Munca, cheltuielile, vânzarea verzei, plantarea cartofilor, vânzarea cartofilor, prețul pieței impus de intermediari. A tras linie și a adunat. A rămas cu documentarul.

     De ce oamenii din Lungulețu continuă să facă același lucru, chiar dacă mulți sunt în faliment? Pentru că asta știu să facă, ”așa au apucat”. Fiecare cu pământul lui, cu tractorul lui. Nimic nu-i determină să se unească, să facă o asociație. Primarul din comună a primit proiectul cineastului ca pe o oportunitate de a le arata sătenilor ce șanse au. Mai ales că filmul are umor, e o experiență personală, cu valoare de exemplu. Nu vă învâț nimic, vă arăt doar ce se întâmplă.  
La proiecția din ianuarie de la Cinema Muzeul Țăranului Român au venit mulți oameni din Lungulețu, primarul Vlad Ion, dar și echipa filmului.  

     Dezvoltat la Documentary Campus Masterschool şi prezentat la Leipzig Networking Days 2013, Varză, cartofi și alți demoni este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Creative Europe MEDIA Programme of the European Union, cu participarea MDR, ARTE şi a Societăţii Române de Televiziune.
Documentarul, prezentat în premieră în noiembrie 2016 la Dok Leipzig, este produs de Elefant Film în co-producție cu Kolectiv Film si Ma.ja.de. Filmproduktion și este distribuit de Deckert Distribution și Ultraviolet Media.
Imagine: Valeriu Ciubotaru

 
(22.02.2017)

Cuvinte cheie: cabbage, potatoes and other demons film, documentare romanesti, serban georgescu, varza, cartofi si alti demoni film, vlad ion, primar lunguletu

Opinii: