REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Săptămâna Filmului Românesc la Nisa, 3-8 decembrie


Filme româneşti foarte noi şi o premieră internaţională sunt în programul celei de-a 7-a ediţii a festivalului, ce se desfăşoară la Cinéma Mercury din Nisa.

Selecţia din acest an are 5 lungmetraje, 2 documentare şi 5 scurtmetraje studenţeşti de la UNATC. 
La gala de deschidere din 3 decembrie va fi proiectat, în premieră mondială, documentarul Le Monseigneur Vladimir Ghika - Esquisse de portrait européen / Monseniorul Vladimir Ghika- Schiţă de portret european (2014), realizat de Dinu Tănase şi Florin Paraschiv. scenariul este scris de Ştefan de Fay, care a adaptat cartea cu acelaşi titlu, scrisă de tatăl său, baronul Ştefan de Fay. Filmul are 52 de minute şi este produs de Prospero Film Production, cu sprijinul CNC şi al Arhidiecezei Romano-Catolice din Bucureşti. La proiecţie vor fi prezenţi Florin Paraschiv şi Ştefan de Fay, care vor discuta cu publicul.
Înainte de vizionare, organizatorii festivalului – Eric Ciotti, preşedinte al Conseil Général des Alpes Maritimes, şi Ştefan de Fay, consul onorific al României la Nisa, au pregătit un cocktail pentru invitaţi.
Programul din 4 decembrie cuprinde lungmetrajul Closer to the Moon (2013), regizat de Nae Caranfil şi produs de Mandragora Movies, şi scurtmetrajul Brigada neagră, regizat de Andrei Teodorescu şi produs de UNATC, care a primit Marele Premiu CineMAiubit 2013.
În 5 decembrie vor fi proiectate #Selfie (2014), regizat de Cristina Iacob, scurtmetrajul O lume nouă (2014), regizat de Luiza Pârvu şi produs de Root Films, şi filmul studenţesc Băiatul cu căţelul (2013), regizat de Liviu Varlam, produs de UNATC. Actorul Vlad Logigan este invitat la vizionare şi va discuta cu publicul.
Filmul Cripta (2014), regizat de Corneliu Gheorghiţă, şi scurtmetrajul Mâine…Bach (2013), regizat de Mihnea Ciorică şi produs de UNATC, sunt în programul celei de-a patra zile. Invitaţii serii sunt Corneliu Gheorghiţă şi soţia sa, Nathalie Mougenot, care a montat filmul Cripta
Seara de 7 decembrie se va deschide cu două evenimente în jurul unei cupe tradiţionale de şampanie, mai ales în Franţa, patria ei. Ştefan de Faÿ, Consulul Onorific al României la Nisa le va înmâna mai multor persoane diploma Consulatului, instituită anul trecut, "RAYONNEMENT - HONNEUR - PRESTIGE", acordată pentru contribuţia la imaginea pozitivă a României. Florin Paraschiv, vice-preşedinte UPFAR, corespondentul de la Bucureşti al Săptămânii Filmului Românesc la Nisa, va înmâna, din partea lui Laurenţiu Damian, preşedintele UCIN, diploma oferită de Uniunea Cineaştilor din România cu ocazia celei de a 50-a aniversări lui Pascal Gaymard, jurnalist şi responsabilul Misiunii cinema în cadrul Consiliului General al Alpilor Maritimi, graţie căruia evenimentul a putut fi creat la Nisa, Cinematografului Mercury, unde a început acest proiect, în urmă cu 7 ani, şi altor colaboratori.
Seara va continua cu proiecţia lungmetrajului Domnişoara Christina (2013), regizat de Alexandru Maftei şi produs de Abis Studio, şi cu documentarul Un aperçu de la Reine Marie de Roumanie / Câte ceva despre Regina Maria (2006), realizat de Sorin Ilieşiu şi produs de Videodialog cu sprijin CNC. Invitaţii serii sunt actorii Maia Morgenstern, care a participat la ambele proiecte, şi Tudor Istodor.
La gala de închidere a Săptămânii Filmului Românesc la Nisa va fi proiectat filmul O poveste de dragoste, Lindenfeld (2013), regizat de Radu Gabrea, care este invitat la eveniment, împreună cu actorii Victoria Cociaş şi Mircea Diaconu.
Ultimul film din program este scurtmetrajul Idle (2013), regizat de Raya Al Souliman, o producţie UNATC care are Premiul special al juriului de la “Un festival c’est trop court”, care se desfăşoară chiar la Nisa, în octombrie.
Săptămâna Filmului Românesc la Nisa este un eveniment organizat de Consulatul Onorific al României la Nisa, în parteneriat cu Conseil Général des Alpes Maritimes, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Uniunea Cineaştilor din România.

 
 



Galerie Foto

Cuvinte cheie: filme romanesti, filme studentesti, florin paraschiv, saptamana filmului romanesc la nisa 2014, stefan de fay

Opinii: