REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Câini” intră pe marile ecrane din Franța


     În paralel cu premiera în cinematografele din România, pe 23 septembrie, thriller-ul Câini (regia Bogdan Mirică) se lansează pe marele ecrane din Franța.
     Filmul va intra oficial în săli pe 28 septembrie, dar va rula în marile orașe începând de săptămâna viitoare, în avanpremieră. Distribuitorul este BAC Films, una dintre cele mai mari companii de vânzări și distribuție de film din Franța.
     În România, filmul va fi lansat pe 23 septembrie în câteva zeci de orașe, programul proiecțiilor urmând a fi anunțat în curând. În București, Câini poate fi văzut într-o avanpremieră specială, la Teatrul de Vară din Herăstrău joi, 22 septembrie, de la 20.30, proiecția fiind urmată de o întâlnire cu echipa filmului.
­     Presa franceză i-a dedicat deja cronici entuziaste filmului la Festivalul de la Cannes, unde a obținut Premiul FIPRESCI. „Răzbunare și mafia românească într-un film de o violență molipsitoare”, titra Les Inrockuptibles, apreciind că filmul  e „mai apropiat de westernul american decât de filmul românesc contemporan”. „Într-o Românie izolată, pe care regizorul o face să semene cu Vestul american, debarcă un tânăr moștenitor al câtorva sute de hectare de pământ neroditor, lăsate de bunicul său. Singura soluție: să vândă cât mai repede. (…) Opera unui talent veritabil. Impresionant,” scria și Télérama.
     „Cinematografia românească strălucește literalmente cu Câini, o revelație care și-a meritat pe deplin aplauzele la Cannes,” apreciază și Publikart. Câini e o poveste despre granițe. Western camuflat, cu șeriful său neputincios, voluntar doar în ultimă instanță, în maniera unui Gary Cooper din High Noon [1952], filmul trasează noile limite ale necunoscutului, în Est, acolo, la frontiera unei Europe prea puțin iubite,” notează Band-a-Part.fr.
     Detalii: www.caini-filmul.ro // facebook
(13.09.2016)

Cuvinte cheie: bogdan mirica, caini film, dragos bucur, gheorghe visu, premiera romaneasca, thriller romanesc

Opinii: