REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Anim’est 2018


     Între încetarea activității la Studioul Animafilm (1990) și apariția festivalului Anim’est (2006), istoria cinematografiei românești nu consemnează prea multe realizări. Încercări izolate, studiouri neperformante, regruparea realizatorilor de filme de animație în  case de producție pentru jocuri video.
     Nostalgia pentru epoca de glorie a Studioului Animafilm a fost reactivată la vizita lui Zoltan Szilagyi, ale cărui filme din acea perioadă se află în patrimoniul Muzeului de Artă Modernă din New York.
     În primii ani de defășurare a festivalului Anim’est, absența oricărei forma de învățământ pentru animație a condus la lipsa competitorilor români. Premianții de astăzi – Sergiu Negulici, Paul Mureșan, Serghei Chiviriga – s-au format în cadrul festivalului, care a organizat atelierul Animation Worksheep. Premiile Ancăi Damian pentru filmele de animație sunt rezultatul unei curse solitare. Încăpățânarea lui Radu Igazsag și demersurile pe care le-a făcut au condus la înființarea unui Master în Animație la UNATC, iar acum la o Secție de Animație, foarte activă în organizarea unor masterclass-uri și Pitch-uri.
     Anim’est este, în continuare, un accelerator în performanță și unul dintre festivalurile de profil cu un rating foarte bun, ceea ce aduce mulți cineaști în competiție.
     La conferința de presă, Mihai Mitrică, director general, și Vlad Ilicevici, director artistic, au anunțat filmele selectate și evenimentele organizate în perioada festivalului, de la Retrospectiva filmului de animație de avangardă până la programul Music Night sau Creepy Night.
     Secțiunea dedicată producțiilor românești a fost consistentă, iar Cel mai bun film a fost desemnat Monstrul, lucrarea de master la UNATC a realizatoarei Laura Pop.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto


Galerie Video:

Cuvinte cheie: animatia romaneasca, animest 2018, animest film festival, mihai mitrica mitrix, vlad ilicevici

Opinii: