REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Animateca 2017 – Ion Popescu Gopo


     „Evenimentul de astăzi, comemorarea lui Ion Popescu Gopo, face parte dintr-un program mult mai amplu care are numele generic de Animatecă. În prima etapă am prezentat o serie de filme de animație la Cinemateca Română, Sala Eforie, Animateca fiind comemorarea și a celor vii, și a celor morți din cinematografia română de animație până în anii 90. Comemorarea lui Gopo rămâne, însă, punctul culminant al acestei acțiuni și ea nu se va termina aici. Vom continua să facem prezentări de autori români de animație și să prezentăm filmul rămân de animație,” ne-a spus Constantin Păun despre Animateca, evenimentul care a avut loc în perioada 18 – 22 noiembrie 2017, organizat de Uniunea Cineaștilor din România.

     Înaintea proiecției filmului S-a furat o bombă, regizat de Ion Popescu Gopo, au vorbit criticul de film Dana Duma, Roland Pupăză și Anca Moscu.
    „Mă bucur că Asociația Filmului de Animație se înviorează, simte nevoia să prezinte lumii filmele realizate în special înainte de 1990 în cinematecă și bine face. Cred că e un început care merită o continuare pentru că se știu foarte puține lucruri despre filmul de animație de la noi și părerea mea este că animația a fost zona estetică cea mai puțin pecetluită de presiunile ideologice ale vremii – probabil și pentru că filmele de animație nu prea circulau în sălile obișnuite și multe filme au scăpat în mod miraculos acestei presiuni. Printre cei care au reușit să creeze o operă aproape neinfestată deloc de aceste cerințe ideologice se numără Gopo, Ion Popescu Gopo,” spune Dana Duma în deschiderea evenimentului.

     Roland Pupăză este unul dintre animatorii constanți din echipa lui Ion Popescu Gopo, care ne-a povestit mai multe despre întâlnirea cu regizorul.

     Anca Moscu, nepoata regizorului, a fost și ea prezentă la evenimentul de omagiere a lui Gopo.
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animateca, animatia romaneasca, cinemateca romana - arhiva nationala de film, ion popescu gopo, uniunea cineastilor din romania

Opinii: