Numărul 1/2019 al revistei „Film”, editată de Uniunea Cineaștilor din România, semnalează, din Editorial, revenirea ritmului normal al vieţii cinematografice. „ După lunile reci, aproape lipsite de premiere româneşti şi de festivaluri, suntem invitaţi, rugaţi, somaţi să luăm parte la evenimente de tot interesul, programate, din păcate, cam în acelaşi timp.”

Cu toată presiunea festivalurilor şi premierelor recente, revista dedică un număr important de pagini evaluării producţiilor româneşti de anul trecut, în grupajul „Remember 2018”. Zece critici din generaţii diferite încearcă să diagnosticheze cât mai lucid starea actuală a cinematografului românesc, remarcând diversificarea accelerată, îndepărtarea de paradigma realismului radical şi integrarea convenţiilor de gen. Majoritatea participanţilor remarcă şi rolul din ce în ce mai important al cineastelor în creaţia, dar şi în industria de film.
Deşi se observă lansarea cu întârziere a filmului premiat anul trecut cu Ursul de Aur la Berlin,
Touch Me Not de
Adina Pintilie, se semnalează cu satisfacţie iniţierea
turneului naţional de lansare a lungmetrajului, însoţit de dezbaterile „Politicile corpului”, despre standardele de normalitate, intimitate şi sexualitate, la care au luat parte membrii echipei.
În rubrica sa ”Jurnal”,
Laurenţiu Damian ne oferă un studiu despre raportul dintre creaţia cinematografică şi teatrală a lui
Lucian Pintilie, ”Evocarea...Mereu prea târziu”, ce revelează legăturile subterane dintre spectacolul „Livada cu vişini” şi filmul
O vară de neuitat.
Numărul include şi un dosar consacrat comediei, „Comedii de ieri, comedii de azi”, acest gen preferat de public devenind din ce în ce mai prezent pe lista recentelor premiere. La rubrica „Interferenţe”, Anca Ioniţă analizează, în textul „Camera de filmat în spectacolul de teatru, un nou naturalism”, prezenţa din ce în ce mai pregnantă pe scenă a ecranului în spectacolele de teatru din România.
Interviurile ediţiei îi au drept protagonişti pe cineastul
Zoltán Szilágyi, liderul generaţiei `80 a animaţiei noastre, şi pe actriţa
Crina Semciuc. Nu lipsesc rubricile „Cronica filmului”, „Cartea de cinema”, „Redescoperiri”, „Sala de cinema”.
În acest număr semnează:
Dana Duma,
Marilena Ilieşiu, Laurenţiu Damian,
Mihai Fulger,
Angelo Mitchievici,
Titus Vîjeu, Doru Pop,
Ioan-Pavel Azap, Luminiţa Comşa,
Dinu-Ioan Nicula,
Irina Trocan, Georgiana Muşat, Andreea Pătru, Liri Chapelan, Marian Sorin Rădulescu .