REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



A APĂRUT REVISTA „FILM” NR 3 / 2021


     Numărul 3/2021 al revistei „Film” apare din nou într-un context în care zigzagurile pandemiei menţin viaţa noastră cinematografică în afara normalităţii. Restricţiile au devenit mai severe după agravarea  constatată odată cu venirea toamnei şi, comparată cu situaţia din alte spaţii (vezi Spania, cu 80% dintre locuitori vaccinaţi, cum precizează editorialul Danei Duma, scris în timpul participării la Festivalul de la Valladolid) cea de la noi, cu limitarea publicului la 30% din capacitatea sălilor este mai critică. Totuşi, vedem că se poate conta pe interesul constant al cinefililor, cărora li se adresează editorialul, mai ales în final:”Sigur că, faţă de anul trecut, e o oarecare ameliorare, mai sunt câteva mari ecrane unde adevărații cinefili pot să vadă filmele care merită. Totuşi, după o vară de-a lungul căreia s-au proiectat numeroase lung şi scurtmetraje în multe festivaluri (despre care relatăm în acest număr), ritmul premierelor va începe din nou să scadă şi filmele merituoase realizate de cineaştii noştri în condiţii de pandemie (unele premiate deja la San Sebastián, Varşovia, Namur etc.) îşi văd ameninţată întâlnirea cu publicul. Ar fi un semn de iubire pentru cinema ca fanii filmelor văzute în sală să se vaccineze.”
     Până la redresarea vizibilă, cititorii sunt invitaţi să citească dosarul numărului intitulat „Thrillerul românesc dincolo de etichete”, inspirat de filmele care „preluând convenţii de gen, dezvoltă poveşti care transcend  trama principală, a căutării vinovatului sau motivaţiei, incluzând observaţii sociale, morale, antropologice valoroase”. O piesă de rezistenţă a dosarului este interviul realizat de Mihai Fulger cu cineastul Bogdan George Apetri, ale cărui recente Neidentificat şi Miracol, care ilustrează acest profil, fiind recent premiate la Varşovia, Anonimul,TIFF.
     Numărul 3/2021consacră o bună parte din sumar evenimentelor cinematografice recente, de la Gala Premiilor UCIN la festivaluri internaţionale, desfăşurate în străinătate-Locarno, Toronto, Hong Kong, Miskolc, sau în Romînia-TIFF, Astra, Film4fun,CEFF Timişoara.
     În rubrica sa ”Jurnal” Laurenţiu Damian evocă personalitatea lui Ion Caramitru, actor de film şi teatru şi creator inspirat şi energic de instituţii culturale, a cărui dispariţie recentă este unanim regretată. Nu lipsesc rubricile „Cronica filmului”, „Reflecţii critice”, „Cinemateca vorbită” şi „Sala de cinema”.
În acest număr semnează: Dana Duma, Marilena Ilieşiu, Laurenţiu Damian, Mihai Fulger, Angelo Mitchievici, Tereza Barta, Titus Vîjeu, Ioan-Pavel Azap, Anca Ioniţă, Luminiţa Comşa, Dinu-Ioan Nicula, Georgiana Muşat, Adreea Pătru, Călin Boto, Mihaela Grancea, Călin Stănculescu.
 
(19.11.2021)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bogdan george apetri, dana duma, revista film nr 3 2021, uniunea cineastilor din romania

Opinii: