REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„This Magnificent Cake!” a câștigat Trofeul Anim’est 2018


     Scurtmetrajul belgian This Magnificent Cake!, în regia lui Marc James Roels și Emma de Swaef, este câștigătorul Marelui Trofeu la cea de-a treisprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim'est – The Experimental Edition, care a avut loc între 28 septembrie și 7 octombrie, la București. 
     Un juriu format din Thomas Renoldner (Austria, artist vizual, regizor, producător și curatorul unor programe de animație austriacă la festivaluri importante de profil), Vessela Dantcheva (Bulgaria, regizor de animație și co-fondatoarea companiei de producție Compote Collective) și Joris Clerté (Franța, artist vizual, muzician, producător și regizor de animație) a decis câștigătorul din acest an, premiul fiind oferit de Institutul Cultural Român.
     Scurtmetrajul se va înscrie automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film, Anim’est fiind singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din 2017.
     Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație a fost adjudecat de filmul Ride, în regia lui Paul Bush, pentru felul în care „acest film îmbină magia animației stop motion cu o coloană sonoră [excelentă]”, a spus juriul. Două mențiuni speciale în această categorie au fost acordate scurtmetrajului belgian Wildebeest, în regia lui Matthias Phlips și Nicolas Keppens, pentru „maniera de succes în care îmbină desenul cu imaginile documentare din sălbăticia africană”, și scurtmetrajului polonez III, regizat de Marta Pajek, „o frumoasă animație desenată de mână, sensibilă și bine executată, despre complexitatea relației dintre un bărbat și o femeie”, după cum a motivat juriul.
      Același juriu a decis și premiile competiției de scurtmetraj studențesc, al cărei câștigător este filmul estonian Mutuem, în regia lui Aggie Pak Tee Lee. „Designul grafic original și sincronizarea perfectă dintre momente ilustrează cu măiestrie vizita unui grup școlar într-un muzeu de [artă]”, a declarat juriul. 
     Două mențiuni speciale pentru film studențesc au fost acordate scurtmetrajului estonian Once in the Fields of Boredom, în regia lui Teele Strauss, „o poveste clasică despre sfârșitul unei relații redată într-o manieră vizuală inovatoare și surprinzătoare, folosind proiecții animate pe timp de noapte în decorul real al unei păduri”, și scurtmetrajului britanic Losing the Sponge, în regia lui Leto Stojanovic Meade, „pentru maniera în care îmbină diversele tehnici de animație experimentală cu narațiunea plină de umor”, după cum a declarat juriul.
     Câștigătorul categoriei Cel mai bun lungmetraj de animație este filmul ungar Ruben Brand – the Collector, în regia lui Milorad Krstic. Din juriul acestei secțiuni au făcut parte Luce Grosjean, din Franța, CEO-ul companiei franceze de distribuție Miyu Distribution, Pavel Horáček, din Cehia, directorul de programe al Festivalului Internațional de Film de Animație AniFilm, din Třeboň, și regizorul român Sergiu Negulici, câștigătorul competiției românești la Anim’est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul său, Splendida moarte accident. Aceștia au motivat: „Am fost captivați de acest lungmetraj de animație modern cu o producție curajoasă și o abordare proaspătă, artistică și distractivă, care trece publicul prin diverse genuri – horror, noir, [aventură].”
     Același juriu a decis și câștigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc: Monstrul, în regia Laurei Pop, „pentru că a reușit să ne poarte în călătoria ei, construită cu ajutorul imaginilor curate, simple și puternice. Am fost fermecați de bucuria, inteligența și creativitatea acestui film”, în cuvintele juriului.
     O mențiune specială în această categorie a fost acordată scurtmetrajului Sleepless Sleep, regizat de Iris-Nicole Arsu. „Într-un cadru spațio-temporal limitat, regizorul construiește o poveste plină de simboluri și metafore personale, cu ajutorul desenelor de mână sugestive. Acest film spune o poveste într-o manieră spontană și poetică și reușește să transmită emoție în lipsa cuvintelor”, a motivat juriul.
     În secțiunea Music Video, jurizată de Adrian Despot, fondatorul şi frontmanul trupei Viţa de Vie, Paul Mureșan, artist, regizor, animator şi ilustrator, și George Stanca, cunoscut şi sub numele NotSoCommonDJ, om de radio, organizator de evenimente, pasionat de muzică electronică și promotor al acesteia, câștigătorul este videoclipul piesei Clandestiny, al formației Mastodon, regizat de BlinkMyBrain. „[Cu] o tehnică impecabilă și o imagine impresionantă, această animație transformă fiecare cadru într-o pictură...sau într-un tricou rock”, a declarat juriul. O mențiune specială în această categorie a fost acordată videoclipului Seven Tides al formației Why Mud, regizat de francezul Florent Grattery. „[Stilul] este îmbrăcat în influențe pop-art și povestea este extrem de inteligentă”, adaugă juriul.
     Un juriu format din copii – Maria Clara Bălan, Maria Coșescu și Emine Calit, a ales câștigătorul secțiunii Minimest: Ella, Oscar şi Hoo – MeteHoo, scurtmetrajul francez în regia lui Emmanuel Linderer. Juriul a motivat: „Ne-a plăcut acest film pentru că Soarele este personajul principal, el ne dă lumină şi vitamina D.”
     Câștigătorul Premiului Publicului la această ediție este scurtmetrajul american Weekends, în regia lui Trevor Jimenez, o poveste încărcată de momente suprarealiste intercalate cu realităţile dosmestice ale vieţii unei familii destrămate.
     Filmele câștigătoare la ediția Anim’est 2018 pot fi văzute duminică, 7 octombrie, începând cu ora 18.30, la Cinemateca Eforie.
     Detalii: www.animest.ro
(07.10.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: animatie romaneasca, animest 2018, festival de film de animatie, iris-nicole arsu, paula pop

Opinii: