REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAnim’est anunță titlurile din competiția internațională a ediției cu numărul 13


     Cele mai relevante filme de animație lansate recent vor putea fi văzute în premieră în România pe ecranele de la Anim’est, între 28 septembrie și 7 octombrie. Selecția oficială cuprinde titluri care au deja în palmares premii și nominalizări la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de gen, bifând o varietate de abordări, stiluri și tehnici de animație menite să ofere publicului o imagine de ansamblu asupra industriei la nivel mondial.
     Un juriu format din Luce Grosjean, din Franța, CEO-ul companiei franceze de distribuție Miyu Distribution, Pavel Horáček, din Cehia, directorul de programe al Festivalului Internațional de Film de Animație AniFilm, din Třeboň, și regizorul român Sergiu Negulici, câștigătorul competiției românești la Anim’est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul său, Splendida moarte accident, va decide câștigătorul premiului pentru cel mai bun lungmetraj de animație.
     Titlurile din competiție sunt: Rubenbrandt - A Gyűjtő/Ruben Brandt - Collector (Ungaria, regia Milorad Krstic), Gatta Cenerentola/Cinderella the Cat (Italia, regia Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri, Dario Sansone), Hoffmaniada (Rusia, regia Stanislav Sokolov), Un homme est mort/A Man Is Dead (Franța, regia Olivier Cossu), Tito e os pássaros/Tito and the Birds (Brazilia, regia Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto Dias).
     Competiția internațională de scurtmetraj, cea care decide câștigătorul Trofeului Anim’est, cuprinde 42 de animații scurte din cele peste 1200 înscrise. Câteva dintre titlurile acestei secțiuni sunt Ce Magnifique Gâteau!/This Magnificent Cake!, scurtmetrajul belgian în regia lui Marc James Roels și Emma De Swaef, câștigătorii Trofeului Anim’est în 2012, III, regizat de Marta Pajek, selectat anul acesta în competiția de scurtmetraj de la Cannes, Le Chat qui pleure/The Cat’s Regret, o producție a celebrului studio francez Folimage, în regia lui Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, sau Love He Said, scurtmetrajul francez în regia lui Inès Sedan, adaptat după un poem al lui Henry Charles Bukowski. În competiția de scurtmetraj internațional se regăsește și un film de animație românesc – Telefonul, în regia Ancăi Damian, cea care deține în palmares marele premiu al Festivalului International de Film de la Annecy pentru lungmetrajul Crulic - Drumul spre dincolo, alături de alte premii și nominalizări la festivaluri internaționale.
     Secțiunea de scurtmetraj studențesc adună 41 dintre cele mai speciale, nonconformiste și personale povești, ieșite recent din băncile celor mai mari școli de animație din lume, precum Film Academy Baden-Württemberg, The Animation Workshop Danemarca, Gobelins Franța, The Royal College of Art Londra sau Supinfocom Franța.
     Câștigătorul Trofeului Anim’est, precum și premiile secțiunii de scurtmetraj studențesc, vor fi decise de un juriu format din Thomas Renoldner, din Austria – artist vizual, regizor, producător și curatorul unor programe de animație austriacă la festivaluri importante de profil ca Hiroshima, Zagreb, Cinanima, Anifest sau Balkanima –, Vessela Dantcheva, din Bulgaria – regizor de animație și co-fondatoarea companiei de producție Compote Collective – și Joris Clerté, din Franța – artist vizual, muzician, producător și regizor de animație, cunoscut în special pentru scurtmetrajul La nuit américaine d'Angélique, nominalizat la premiul César pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație, în 2013.
     Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 28 septembrie - 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.
     Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, partener EMILE Awards – Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animație, este organizat de Asociaţia Este’n'est și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român.
     Detalii: www.animest.ro
(06.09.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca damian, animatie romaneasca, animest 2018, competitie animest, festival de film de animatie bucuresti, sergiu negulici

Opinii: