REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



AIFF 2023: Cash Rebate, No More Debate?


     La Festivalul de Film de la Cannes, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a afirmat, pentru Variety.com, că România este pregătită pentru a reporni producțiile internaționale și pentru respectarea contractelor care conțin cash rebate. În condițiile în care, după ce multe companii internaționale și-au relocat producțiile cinematografice în țările din jur și au dat în judecată statul român care nu și-a respectat contractele, au câștigat procesele și au recuperat o parte din bani.
     În acest timp, producătorii români, organizați în Alianța Producătorilor de Film, au făcut demersuri pentru respectarea legilor în vigoare: scrisori deschise, discuții cu reprezentanții Guvernului, dezbateri pentru găsirea unor soluții, vizitarea experinței țărilor vecine. Nimic nu a mișcat lucrurile într-o problemă de imagine a țării, cu consecințe financiare și culturale, plimbată între mai multe ministere.
     După o perioadă glorioasă, când cineaști celebri au venit în România pentru producții costisitoare, acum până și producătorii români și-au mutat filmările în Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, iar profesioniștii din industrie și-au căutat contracte în alte țări.
     Dezbaterea organizată de Cristian Mungiu la American Independent Film Festival a adus semnale pozitive, confirmate de ministrul Culturii la Cannes.
     La puțin timp a apărut Ordonanța de urgență a Guvernului, care prevede înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, subordonat Ministerului Culturii, care va administra, de la 30 septembrie 2023, producțiile internaționale care se realizează în România, pentru care există celebrul Cash Rebate, adică o participare a statului român la finanțarea cu 45% a filmelor și a serialelor de televiziune produse la noi, care promovează țara și generează venit pentru casele de producție și profesioniștii români.
     La dezbaterea de la AIFF, când au fost anunțate noile decizii guvernamentale, au participat Ana Mirea, reprezentanta Ministerului Culturii și membră a echipei de organizare a Oficiului de Film și Investiții Culturale, și producătorii Andrei Boncea, Tudor Reu, Jonathan Young, producător HBO Europe, și Xavier Leroux, director al Institutului Francez din București și co-președinte EUNIC Romania.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: aiff 2023, alianta producatorilor de film din romania, ana mirea, cristian mungiu, ministerul culturii din romania, oficiul de film si investitii culturale

Opinii: