REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Ada Solomon: ”Va fi un proces de durată și costisitor să refacem imaginea României”


     Mai mulți producători de film internaționali au procese pe rol în România, pentru că guvernul nu a respectat Legea schemei de ajutor de stat pentru cinematografie din 2018.
     Variety a publicat de curând o analiză a problemelor privind producțiile internaționale filmate în România. Deși avea o imagine foarte bună pentru locații, tehnicieni, facilități de tot felul, România pierde în competiția cu Cehia, Ungaria, Serbia și Grecia, care respectă contractele financiare și sunt parteneri de încredere.
     Producătorii români au constituit, acum câțiva ani, Alianța producătorilor de film din România, pentru a susține mai bine drepturile acestora în fața guvernanților. Au generat mesaje, scrisori deschise, dezbateri, dar nimic nu a determinat un răspuns corect la probleme.
     Ada Solomon, membră fondatoare a alianței, producător cu un statut important în industria europeană de film, spune că atitudinea mai multor guverne din ultimii ani a condus la deteriorarea imaginii României ca partener. Problemele generate de nerespectarea contractelor cu mai multe case de producție străine nu mai pot fi rezolvate decât în justiție, iar Alianța oferă suport producătorilor români cu astfel de probleme. Tot ea spune că, în ultima vreme, se pare că atitudinea guvernanților este favorabilă rezolvării situației. Între timp, însă, numeroase producții internaționale, dar și unii producători români, își relochează proiectele în alte țări din jur.   
     ”Imaginea României ca partener în industria cinematografică internațională, construită în mulți ani și benefică pentru reputația țării, a fost deteriorată, așa că refacerea ei cere efort de durată și costisitor. Pornim de la zero”, spune Ada Solomon.  
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(29.06.2022)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, alianța producătorilor de film

Opinii: