REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



A murit regizorul Radu Gabrea


     Joi seară s-a stins din viață regizorul Radu Gabrea, la vârsta de 79 de ani.
     Radu Gabrea a absolvit Institutul de Construcții București în 1960  și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1968. A debutat în lungmetraj cu Prea mic pentru un război atât de mare (1969), film premiat la Festivalul de la Locarno în 1970 şi selecţionat la Quinzaine des réalisateurs, Cannes. După ce Dincolo de nisipuri, al doilea lungmetraj al său, a fost interzis, Radu Gabrea a emigrat în Germania, unde a regizat mai multe filme, printre care și Un bărbat ca Eva, dedicat cineastului Rainer Werner Fassbinder.
     S-a întors în România după Revoluție, continuând să regizeze filme precum Cocoşul decapitat, Călătoria lui Gruber sau Evrei de vânzare. În 1997 a fost numit preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei, având un rol important în elaborarea unei noi legi a cinematografiei.
     Dvd box-ul „Radu Gabrea. Biografia unei opere” a fost lansat în cadrul Zilelor Filmului Românesc, la TIFF 2014, în prezența regizorului.
     Cel mai recent film semnat de Radu Gabrea este documentarul despre Ana Pauker, Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker, prezentat de regizor la Astra Film Festival 2016.
 
(10.02.2017)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana pauker, cocosul decapitat film, radu gabrea, radu gabrea biografia unei opere

Opinii: