REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmAstra Film Festival 2016: „Împărăteasa Roșie – Viața și aventurile Anei Pauker”


     Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker este cel mai recent documentar regizat de Radu Gabrea. Filmul a avut premiera în cadrul festivalului de documentare de la Sibiu, Astra FF 2016, după o avanpremieră în luna iunie a acestui an.
     Sursa inspirației pentru acest film a fost biografia Anei Pauker, „Ana Pauker: The Rise and Fall of a Jewish Communist”,  a istoricului american Robert Levy. La discuția ulterioară proiecției, Radu Gabrea spunea că îl interesează subiecte istorice controversate, care din anumite motive au fost reprezentate în mod fals și care merită reconsiderate.
     „Ana Pauker a fost o comunistă înflăcărată, care a crezut în ideile comunismului, dar care n-a apucat să facă, de fapt, nimic din ce i s-a imputat. În anii ’20, când era comunistă la începutul tinereții ei, când s-a căsătorit cu Marcel Pauker, ei erau deja dizidenți în Partidul Comunist pentru că nu respectau linia Partidului Comunist urmată de Moscova. Ei au fost tot timpul puțin outsider-i. Ea a fost arestată în România, spre norocul ei, și închisă la Dumbrăveni după procesul de la Craiova și așa a scăpat de moarte. Soțul ei, Marcel Pauker, a fost trimis în Rusia, cu toți cominterniștii pe care Stalin i-a omorât în anii ’37-’38. Într-un fel, arestarea Anei Pauker de către Guvernul Român și de către Siguranța Română a salvat-o de la moarte. Când a ieșit din închisoare, s-a făcut un schimb cu doi patrioți români și rușii au luat-o înapoi. Când a plecat ea înapoi în Rusia, în ’41, se terminaseră asasinatele rusești. Ea nu a apucat să facă nici aici ce i s-a reproșat pentru că a fost bolnavă de cancer, nu a participat la acțiuni care i s-au acuzat după aia. Cum s-a întâmplat asta? Gheorghe Gheorghiu-Deja a rămas, el a fost în spatele tuturor asasinatelor, deși a reușit să capete o imagine pozitivă în fața populației. La Plenara din ’61, Gheorghiu-Dej a reușit să dea toată vina asupra tuturor problemelor comunismului, a tuturor atrocităților Partidului Comunist, a exterminării țărăniștilor și a partidelor istorice, pe doi inși: Ana Pauker și Luca,” a spus regizorul.
 

Imagine: Valeriu Ciubotaru
(22.12.2016)

Cuvinte cheie: ana pauker, astra film festival sibiu 2016, imparateasa rosie - viata si aventurile anei pauker film, partidul comunist roman, radu gabrea

Opinii: