REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Un documentar în premieră: ”Împărăteasa roșie”, de Radu Gabrea


     ”Ana, Luca și cu Dej / Au băgat spaima-n burgheji” era un slogan de succes al propagandei comuniste din anii ’45 – ‘48. Ironic, pentru că Ana Pauker provenea dintr-o familie de ”burgheji”, bunicul fiind rabin, iar tatăl, Herșcu Rabinsohn, era haham. A făcut studii la Medicina din Geneva, pe care le-a înterupt, și a predat ebraica la școala primară. ”Evreică, intelectuală, femeie”, sunt cele trei handicapuri în ascensiunea politică pe care și le asuma, așa cum reiese din documentarul Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker, realizat de Radu Gabrea.
     Filmul lansează dezbateri legate de o epocă mai puțin cunoscută (comunismul instaurat peste noapte în România anilor ’40), de un personaj insolit ca Ana Pauker (o femeie cu foarte multă putere în epocă), dar și de lupta internă și aprigă din ”partidul conducător”.   

     Radu Gabrea spune că n-a găsit material video pentru o îndelungată perioadă (anii ’20-‘30) și a încercat să deslușască pentru spectator, cu ajutorul mai multor istorici, o epocă plină de minciună și violență. Filmul este produs de Orion Film. Premiera din 19 iunie a fost prilej pentru invitați să-i ureze La mulți ani! lui Radu Gabrea, care și-a aniversat ziua de naștere pe 20 iunie. 
Imagine: Nicolae Cara
(27.06.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ana pauker, imparateasa rosie - viata si aventurile anei pauker film, orion film, radu gabrea, the red empress ana pauker

Opinii: