REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmÎmpărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)

Red Empress - The Life and Adventures of Ana Pauker

67 min. - Documentar - - 19.06.2016

Sinopsis :

Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie încă o epocă insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată într-un asemenea caz, miturile și legendele, foarte multe rezultate ale unor insistențe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens. Originea ei evreiască și abilitatea lui Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovată de toate relele perioadei staliniste din România au dus la paradoxul ca Dej, conducătorul de facto al Partidului Comunist Român și cel care a stat direct și nemijlocit la conducerea represiunii până în 1960 din România, să intre în conștiința colectivă ca un „binefăcător”, rolul de „criminal în istorie” fiind atribuit în totalitate Anei Pauker.

Regie: Radu Gabrea

Scenariu: Radu Gabrea, Magdalena Schubert

Actori Principali: Vlad Rădescu, Victoria Cociaș


Galerie Foto:

  • Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)
  • Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)
  • Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)
  • Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Vlad Rădescu narator
Victoria Cociaş narator
Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016) Robert Levy istoric
Vezi tot genericul

Producători

Orion Film cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei

Date de producție

Sunt folosite materiale de arhivă de la Arhiva Națională a României, Arhiva Națională de Filme, Biblioteca Academiei Române.
Editare și post procesare sunet: MDV Studio

Distribuitori

Orion Film

Trivia

  • Facebook
  • Selectat la Festivalul DokStation Bucureşti – Music Documentary Film Festival, 2016/ Festivalul de la Mediaş – Central European Film Festival,2016 Festivalul de Film Istoric de la Râşnov 2016, Astra 2016
Radu Gabrea despre film:
„În linia interesului meu permanent pentru descoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.  Apariția excepționalei cărți a istoricului american Robert Levy, “Ana Pauker: The rise and fall of a Jewish communist” mi-a dat ideea documentarului și m-a ajutat, direct și indirect, la realizarea acestuia.Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie încă o epocă  insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată într-un asemenea caz, miturile și legendele, foarte multe rezultate ale unor insistențe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens. Originea ei evreiască și abilitatea lui Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovată de toate relele perioadei staliniste din România, au dus la paradoxul ca Gh. Dej, conducătorul de facto al Partidului Comunist Român, și cel care a stat direct și nemijlocit la conducerea represiunii până în 1960 din România, să intre în constiința colectivă ca un “binefăcător”, rolul de “criminal în istorie” fiind atribuit în totalitate Anei Pauker."

Website

https://www.facebook.com/ImparateasaRosie/
Împărăteasa roșie - Viața și Aventurile Anei Pauker (2016) - Photo