Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism”Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric”, de Gabriel de Achim


Regizorul Gabriel de Achim (cum semnează în ultima vreme, nu știm încă de ce), a venit la premiera filmului Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, împreună cu echipa, la Cinema Elvire Popesco, discuție moderată de Dan Lupu. Pelicula este produsă de Anca Puiu pentru Mandragora și Smaranda Puiu Zărnoianu penru Iadasarecasa.
     Dacă primul lungmetraj scris și regizat de el, Visul lui Adalbert, anunța un cineast special, cu o viziune și o stilistică cinematografică diferite față de generația lui, al doilea,  Ultima zi, a confirmat. Dramodia destul de neagră din 2015, în care toată lumea omoară pe toată lumea, era un teritoriu nou în cinematografia românească.
     Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric e un film psihologic apăsător, în care viața devine teatru și invers, nu mai știi în ce plan te afli. Scenariul este scris de Gabriel de Achim și Cosmin Manolache. Bogdan Dumitrache și Anca Androne sunt doi soți care suferă după pierderea unui copil și încearcă să supraviețuiască tragediei. Gheorghe Ifrim, Rolando Matsangos și Silvana Mihai au mai multe roluri, în funcție de planul realitate / nonrealitate în care ne aflăm. Muzica lui Vlaicu Golcea pune accente pe treceri, devenind personaj în film.

Gabriel de Achim a ajuns la poveste din dorința de a converti artistic depresia, starea unui regizor român care face un film la câțiva ani, din cauza lipsei de finanțare.

Anca Puiu crede că proiectele pe care le produce sunt modalități de a merge împreună pe un drum, cu cineaști în care crede.

Gheorghe Ifrim colaborează de câțiva ani cu Gabriel de Achim la serialul Las Fiebinți și are acum bucuria să mai facă și film.  

 Anca Androne, care a mai lucrat cu Achim la Visul lui Adalbert, a acceptat rolul din cauza scenariului.
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
 

Tags: anca androne, bogdan dumitrache, gabriel achim, gabriel de achim, mandragora, uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric film

Comments: