Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismPremieră ”Tibi”, mediumetraj regizat de Dan Iliuță


     Cu un an în urmă scriam despre trupa de film LCA – Lazăr Cinema Army a elevilor din Colegiul Național Gheorghe Lazăr, care și-a proiectat câteva filmulețe în cadrul Cinema Edu-Școala Altfel, la cinematograful de la Muzeul Țăranului Român. LCA (Lights! Camera! Action!) a fost inițiat în 2012 de elevul Dan Iliuță, pasionat de film și determinat să adune oameni în acest drum. Ideea a prins repede contur și LCA a început să funcționeze, cu scurtmetraje, cu ”Lazărul văzut prin ochii mei”, cu serialul Friendzone.
Anul acesta, pe 10 iulie, numeroși liceeni de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, familiile și prietenii lor au venit la Movieplex pentru premiera națională a filmului Tibi. Mediumetrajul regizat de Dan Iliuță a făcut multe valuri la începutul anului, după ce a fost prezentat în Short Film Corner la Cannes. Mai ales că este scris, regizat și produs de liceeni.

Determinarea realizatorilor a trezit valuri de simpatie și susținere, astfel încât o inițiativă de crowdfunding i-a ajutat să meargă la Cannes. Cum toți avem la start un baston de mareșal în rucsac, mulți oameni au ajutat la promovarea filmului și a echipei. La premieră, Margareta Pâslaru le-a acordat Premiul de originalitate 2015, pe care îl oferă de câțiva ani încoace tinerilor artiști cu o realizare deosebită.
Filmul Tibi este regizat și produs Dan Iliuță, care a vrut să facă o poveste pornind de la istoria lui personală, marcat fiind de moartea tatălui. Dan Iliuță semnează și montajul, împreună cu Radu Scorțescu.
Director de fotografie este Vlad Cristian Pau, iar regizor secund este Iacob Paștină. Povestea are o parte de acțiune din prezent și flash back-uri, filmate în alb-negru.
 
Mai mulți studenți de la UNATC – Actorie au venit la casting, pentru rolurile principale fiind aleși Vlad Galer și Cezara Munteanu. Muzica filmului este compusă de un alt ”lăzărist”, Daniel Frangulea.

Colegii lui Dan, Vlad Marina și Radu Alexandru Ianoș au scris scenariul, dezvoltând o poveste destul de tenebroasă despre un tânăr care vrea să afle cum a murit tatăl lui.
Imagine: Dan Țuculescu
Detalii: facebook
 

Tags: cazara munteanu, dan iliuta, iacob pastina, lazar cinema army, radu alexandru ianos, short film corner cannes 2015, tibi film, vlad marina

Comments: