Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



„Omul roșu” sau comunismul reșapat, în viziunea lui Mugur Vărzariu


     Festivalul Cinepolitica din acest an a programat, în competiție, un documentar românesc, Omul roșu, realizat de Mugur Vărzariu, producție independentă, finalizată cu sprijinul producătorului Kinotopia.
     Fotoreporter și activist pentru cauze sociale, Mugur Vărzariu l-a întâlnit pe Petre Ignatencu, un șofer de taxi care se străduiește, de mai mulți ani, să reînvie Partidul Comunist Român. Nu vrea un partid comunist oarecare, ci refacerea partidului care a guvernat până în 1989. Demersurile lui nu au avut succes în țară, așa că face diferite cereri la instanțe europene, considerând că se încalcă Drepturile omului.
     Personaj insolit, Petre Ignatencu nu a fost membru al PCR înainte de 1989, deși a făcut mai multe cereri să fie primit. Pe principiul „dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”, Ignatencu vrea să reînfințeze acel PCR, unde el ar fi acum membru fondator. Deocamdată, consiliul de reorganizare are câțiva membri, care depun coroane la monumentele simbolic legate de comunism. Persoană activă, sportiv de performanță în tinerețe, Ignatencu are o sinceritate dezarmantă, dar și pragmatism. În timpul unei vizite la ambasada coreeană, îi propune ambasadorului să facă „un schimb de experiență”, cu vizite reciproce, dar și o manifestare gastronomică, în care bucătarii coreeni să folosească vasele unei anumite mărci, pe care le distribuie nevasta lui.
     Mugur Vărzariu, anticomunist declarat, a realizat un documentar observațional, fără intervenții sau comentarii, reușind să transmită mesajul doar din montaj. El și-a filmat personajul în diferite ipostaze și la întâlniri, evenimente, manifestații. Omul roșu are un umor implicit, un umor cam negru, e adevărat. Discrepanța dintre realitatea zilei și iluzoriile vise de măreție este generatoare de situații hilare. Intenția lui Vărzariu este o aducere la zi a sintagmei „înainte era mai bine”.
     La proiecția de la Cinema Elvire Popesco, au venit Mugur Vărzariu și echipa, dar și Petre Ignatencu. Discuțiile îndelungate cu publicul au fost moderate de Copel Moscu, directorul festivalului Cinepolitica. Juriul festivalului i-a acordat filmului Omul roșu o Mențiune specială.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: cinepolitica festival de film 2019, copel moscu, mugur varzariu, omul rosu documentar, petre ignatencu

Comments: