REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



”Eternal Winter” a câștigat Trofeul Cinepolitica 2019


     Festivalul Internațional de Film Cinepolitica și-a desemnat câștigătorii duminică, 21 aprilie. Filmul Eternal Winter, în regia lui Attila Szász, povestea a sute de mii de maghiari deportați în lagărele de muncă forțată din Siberia, a câștigat Trofeul Cinepolitica.
     Pe lângă marele premiu, juriul a oferit și o distincție specială pentru Cel mai Bun Film Politic din competiție care a mers către Murer - Anatomy of a trial (r. Christian Frosch), în timp ce documentarului Omul Roșu (r. Mugur Vărzariu) și lung metrajului The Dive (r. YonaRozenkier) le-a fost acordată câte o Mențiune specială.
În acest an, juriul competiției este format din Bogdan Ficeac - scriitor, scenarist și jurnalist român, Sever Voinescu - jurnalist și analist politic și Dumitru Borțun - Doctor în Filosofie și Conferențiar la SNSPA.
     Premiat deja la festivaluri de film importante, Eternal Winter a cucerit deopotrivă publicul, dar și juriul festivalului, care a acordat filmului Trofeul Cinepolitica „pentru subiectul profund, producția amplă și calitatea cinematografică de excepție”.
     Murer - Anatomy of a trial, un film care ne-a făcut părtași la unul dintre cele mai cunoscute procese din Austria și care a transformat o sală de judecată într-un front al ideologiilor și al abominabilului, a fost apreciat de către juriul Cinepolitica și a primit distincția pentru Cel Mai Bun Film Politic „pentru dezvăluirile istorice cutremurătoare și pentru încărcătură psihologică atent direcționată”.
Documentarul Omul Roșu (r. Mugur Vărzariu) a primit Mențiune specială pentru „acuitatea, umorul și originalitatea cu care tratează un subiect din realitatea românească actuală”.
     Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) și organizat în cadrul Sezonul România-Franța 2019. Eveniment susținut de RADIO GUERRILLA. Parteneri media: MovieNews.ro, Ziarul Metropolis, Historia, FILM MENU, Festivalier, Cinemagia, DIN FILME, CineGhid, Aarc.ro - All About Romanian Cinema, Graphic Front.
Detalii:cinepolitica.ro
(2.04.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cinepolitica festival de film 2019, copel moscu, eternal winter film, marius copel, omul rosu documentar

Opinii: