Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Literatura și cinematografia – punți culturale între România și Israel, la ICR Tel Aviv


     Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Familia, organizează un eveniment multidisciplinar dedicat literaturii israeliene de limbă română și proiectelor cinematografice contemporane,

intitulat „Literatura și cinematografia – punți culturale între România și Israel”, care va avea loc joi, 10 septembrie 2015, ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv.

     Printre invitați vor fi Titus Vîjeu, a cărui carte O aventură estetică târzie cu Andrei Strihan va fi prezentată în timpul conferinței, și regizorul-scenarist Vlad Trandafir, care a realizat documentarul Colțuri de București.
     Volumul O aventură estetică târzie cu Andrei Strihan (Ed. Familia, 2014) reprezintă un amplu dialog între un fost student, Titus Vîjeu, și fostul său profesor de estetica teatrului de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (în prezent UNATC) pe teme legate de vârstele artei teatrale românești și universale, dar și de aspecte specifice ale creației artistice a autorilor israelieni de origine română. Câteva eseuri fixează contribuția lui Andrei Strihan la dezvoltarea gândirii teatrale moderne, pe baza cărților publicate de venerabilul teatrolog în România (Contururi scenice, Siluete, O aventură estetică cu Teodor Mazilu) sau în Israel (Le Pouvoir du Comique, The Same Play, Different Masks).
     Colţuri de Bucureşti este un proiect video care cercetează sensibilitatea bucureștenilor pentru locurile care definesc peisajul urban. Filmul adună o colecţie de confidențe despre întâmplări petrecute în oraș, povestite de Adina Nanu, Neagu Djuvara, Dan C. Mihăilescu, Tiberiu Soare, Georgeta Filitti, Marius Constantinescu, Vintilă Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Eugen Istodor și alții.
     „Prietenii sau necunoscuții care se lasă înregistrați de camera mea nu-și scotocesc memoria pentru găsirea celui mai inedit colț de București. Nu despre obiective turistice e vorba, nu facem un inventar de locuri fermecătoare, ci unul de întâmplări. De scurte istorii, ale fiecăruia, în legătură cu un loc din acest oraș,” spune Vlad Trandafir.
     Titus Vîjeu este profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Facultatea de Film, și doctor în cinematografie și media. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor a peste 20 de volume de versuri, eseistică, memoriale de călătorie, studii de istoria artelor vizuale, precum: monografia Andrzej Wajda - omul de celuloid (Ed. Clusium – 2005), Scripta manent - ghid biobibliografic al scriitorilor din Radio (Ed. Casa Radio, 2005), Dan Piţa - arta privirii (Ed. Noi - Media Print, 2012), Cinema, cinema, cinema - dialoguri cu Dan Pița (Ed. Noi - Media Print, 2014), O aventură estetică târzie cu Andrei Strihan (Ed. Familia – Israel), Mircea Daneliuc - Monsieur l'Auteur sau lupul singuratic al filmului românesc (sub tipar la Ed. Noi - Media Print).
     Membru al Uniunii Cineaştilor din România, redactor permanent al revistelor Film și Close-Up, Titus Vîjeu a fost, în perioada 1991-1998, director la Societatea Română de Radiodifuziune, în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale. În această calitate a reprezentat România în diverse organisme internaționale precum Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (UER - EBU) cu sediul la Geneva şi Universitatea Internaţională de Radio şi Televiziune (URTI) de lângă UNESCO (Paris).
     Vlad Trandafir, regizor și scenarist, este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Luminy (2003, Marsilia, Franţa) şi al Facultăţii de Film din cadrul UNATC „I.L.Caragiale” (2007). Filmele sale au fost selectate în peste 60 de festivaluri internationale (Viena, Cambridge, Sydney, Tricase, Drama, Atena, Teheran, Fribourg, Porto, Oxford, Belgrad, Sofia, Tallinn, Bratislava, Minsk, Amman etc). A scris și regizat filme precum Datorie (2006, distins cu Premiul pentru cel mai bun film de ficţiune la Teheran), Sinopsis docu-dramă (2007, distins cu premiul PROCINEMA), Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (2009, distins cu Marele Premiu la Best Film Festival) şi După-amiază în Drumul Taberei (2011). De asemenea, a regizat emisiunea Profil, Poveste, Personaj (2011, TVR Cultural). Este co-scenarist al lungmetrajului O lună în Thailanda, regizat de Paul Negoescu.
     Programul evenimentului se va desfășura în două sesiuni:
Partea I: Literatura
Lansarea cărții „O aventură estetică târzie cu Andrei Strihan” de Titus Vîjeu
Moderator: Costel Safirman
Cuvânt de deschidere: Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român
Participanți:
Ing. Dragoș Nelersa – Cuvântul editorului – despre provocarea de a lansa un volum simultan în România și Israel
Magdalena Brătescu – Contribuția volumului O aventură estetică târzie cu Andrei Strihan la conservarea patrimoniului cultural teatral
Prof. Andrei Strihan – Semnificația apariției cărții O aventură estetică târzie cu Andrei Strihan
Dr. Ing. Strul Moisa, Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva – Un volum care onorează comunitatea originarilor din România
Prof. Titus Vîjeu – Teatrul în conștiința critică a lui Andrei Strihan
Partea II: Cinematografia
Proiecția unui fragment din filmul documentar Colțuri de București (România, 2014, regia Vlad Trandafir)
„Bucureștiul meu”, discuție despre capitală și imaginea acesteia în film și literatură – eveniment de aniversare a 556 de ani de la prima consemnare documentară a cetății Bucureștilor.
Participanți: Vlad Trandafir și Prof. Titus Vîjeu
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Detalii: Institutul Cultural Român


Tags: colturi de bucuresti film, institutul cultural roman tel aviv, titus vijeu, vlad trandafir

Comments: