Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCineclub FILM: „Un om în loden”, de Nicolae Mărgineanu


     Cu ocazia lansării noului număr din revista FILM (nr. 4/2017), a fost proiectat lungmetrajul de debut al lui Nicolae Mărgineanu, Un om în Loden (1978). „O adaptare cinematografică [...] după un roman foarte popular în epocă, se numea Moartea vine pe bandă de magnetofon și aparținea unui scriitor care avusese el însuși o viață demnă de un roman și îmi permit să spun câteva vorbe despre Haralamb Zincă. Un om de o exemplară modestie și civilitate, l-am admirat în această ipostază, și care a semnat multe cărți detectiviste – ca să spun așa – într-un mediu politc ostil genului, pentru că estul Europei nu era calibrat pentru astfel de literatură cum era literatura detectivistă,” a spus criticul Titus Vîjeu.
     Cineclubul FILM, în cadrul căruia a avut loc lansarea revistei și proiecția de film, a fost găzduit de Cinemateca Română – Sala Eforie. La eveniment au participat redactorul șef al revistei, criticul și profesorul de cinema Dana Duma, regizorul Nicolae Mărgineanu, Titus Vîjeu (autor al volumului „Nicolae Mărgineanu, filmul sau invizibilul vizibil”, publicat de Editura Noi Media Print în 2016), Emil Stanciu (editorul volumului despre Nicolae Mărgineanu) și istoricul de film Călin Căliman.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu

Tags: cineclub film, cinemateca eforie, haralambie zinca, nicolae margineanu, revista film nr 4 2017, titus vijeu, un om in loden film

Comments: