Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismLes Films de Cannes à Bucarest: Integrala filmelor lui Lucian Pintilie


     Lucian Pintilie a trăit și a creat în cultura română și în cultura franceză, a regizat filme și piese de teatru cu aceeași voluptate. A influențat cariera multor actori, a avut o amprentă importantă asupra filmului românesc, mai ales asupra Noului Val Românesc, care-l consideră mentor. Reconstituirea a rămas, în opinia multor critici de film și a multor cineaști, cel mai bun film românesc din toate timpurile. Anul acesta, Les Films de Cannes à Bucarest și Festivalul Național de Teatru, desfășurate în aceeași perioadă, au programat ”Omagiu Lucian Pintilie”. Festivalul filmelor de la Cannes a propus ”Integrala filmelor lui Lucian Pintilie”, adunate pentru prima dată în România, în colaborare cu Filmex România și Centrul Național al Cinematografiei, cu sprijinul Fundației 9.
     La proiecția de gală a peliculei De ce trag clopotele, Mitică? au participat Michele Ramis, ambasadoarea Franței în România, Marie-France Ionesco, actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Tora Vasilescu, Florin Zamfirescu, Dan Nuțu, Dorina Lazăr, producătorul Marin Karmitz. Ileana Popovici a povestit câteva întâmplări de la filmările pentru Reconstituirea, în care a debutat ca actriță și pentru care a semnat coloana sonoră.
     Cristian Mungiu l-a invitat pe Corneliu Porumboiu, vădit emoționat, să vorbească despre prietenia care l-a legat de Pintilie.
     Înainte de proiecția filmului De ce trag clopotele, Mitică? a fost vizionat un making of realizat de Horea Lapteș pentru TVR, ascuns multă vreme în casete pe care scria Filmul fără nume, pentru că pelicula lui Pintilie fusese interzisă de cenzură.

     Primul film din ”Integrala Pintilie” a fost Balanța, în prezența actorilor Maia Morgenstern și Marcel Iureș, întâlnirea fiind moderată de Andrei Tănăsescu. După discuțiile cu publicul prezent la Muzeul Țăranului Român, a fost vizionat documentarul Filmare/Filmage, un making of realizat de Gabriel Kosuth în 1992.

     Invitat special al festivalului, producătorul Marin Karmitz, născut și el în România, a povestit despre cum l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, cum i-a distribuit filmele sau le-a produs. Prieteni și colaboratori de-a lungul câtorva zeci de ani, Lucian Pintilie și Marin Karmitz se respectau reciproc. Karmitz a participat, la Cinema Elvire Popesco, la o întâlnire cu publicul, moderată de criticul de film Cristina Corciovescu.

     Integrala a început cu Balanța, la Cinema Muzeul Țăranului și a continuat la Cinemateca Union, cu filmele: Duminică la ora 6 (1965),  Salonul nr. 6 (1978), Terminus Paradis (1997), Reconstituirea (1968), Prea târziu (1996), O vară de neuitat (1994), Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003), După-amiaza unui torționar (2002) și Tertium non datur (2005). 
     La proiecția peliculei Niki Ardelean, colonel în rezervă au participat actrițele Dorina Chiriac și Andreea Bibiri, iar discuția cu publicul a fost moderată de Crăița Nanu.
Imagine: Nicolae Cara, Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
 
 

Tags: cristian mungiu, les films de cannes a bucarest 2018, lucian pintilie, omagiu lucian pintilie

Comments: