Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismConstantin Vaeni despre cenzura comunistă, prezent și viitor în filmul românesc


     Constantin Vaeni a împlinit 80 de ani în acest an și Dacin Sara l-a aniversat, oferindu-i Placheta ”Honoris Ac Pretii”.
     Evenimentul ne-a prilejuit o discuție cu regizorul, care a trăit mereu în lumea filmului. A debutat în copilărie ca actor în filme regizate de Andrei Blaier, a absolvit IATC ”IL Caragiale” (UNATC) – Regie de film în 1969, a lucrat ca realizator de documentare și a regizat multe lungmetraje de ficțiune, dintre care Zidul (premieră cinepub.ro), Buzduganul cu trei peceți, Imposibila iubire, Drumeț în calea lupilor. După 1989, s-a implicat în activitatea unor instituții legate de cinematografie, dar n-a mai regizat.
     Placheta ”Honoris Ac Pretii” i-a fost oferită de Șerban Marinescu, director general Dacin Sara, și academicianul Răzvan Theodorescu.

Constantin Vaeni ne-a vorbit despre cenzura comunistă, despre prezentul și viitorul filmului românesc, dar și despre realizarea peliculei Drumeț în calea lupilor.

Regizorul Laurențiu Damian, președinte al Uniunii Cineaștilor din România, a vorbit la întâlnirea de aniversare despre regizorul Constantin Vaeni, ca autor de documentare și filme de ficțiune.

Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu
(4.11.2022)

Tags: constantin vaeni, dacin sara, drumet in calea lupilor film, laurentiu damian, zidul film

Comments: