Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismCineaști români la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje „Żubroffka” de la Białystok


     În perioada 5-9 decembrie 2018 are loc, la Białystok, cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka”, unde participă şi trei filme din România.
     În competiţia internațională pentru cea mai bună producţie de scurtmetraj, Secţiunea „Okno na Wschód” (Fereastră către Răsărit/ Eastward Window), au fost selectate două filme româneşti: Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureșanu, și Morski Briz, scris și regizat de Cecilia Ștefănescu. Morski Briz, prezentat în premieră mondială în cadrul Competiției de scurtmetraj a Sarajevo Film Festival 2018, spune o poveste de dragoste improbabilă (fiindcă sfidează convenţiile), dintre o sexagenară aflată în vacanţă pe litoralul bulgăresc şi un tânăr bărbat cunoscut întâmplător.
     În acest an, o secțiune aparte a Festivalului va fi dedicată țărilor care își sărbătoresc Centenarul, printre care şi România. Programul special va reuni filme care gravitează în jurul noțiunilor de patriotism, independență, libertate. Filmul românesc inclus în program este Stremț 89, realizat de Anda Pușcaș și Dragoș Dulea. Cei doi regizori vor participa la două sesiuni de proiecție cu public, în datele de 6 și 7 decembrie, la Białystok și Łomża, urmate de dezbateri pe tema secțiunii, intitulate „Chipurile patriotismului”. Filmul Stremț 89 spune povestea Revoluţiei române într-un mic sat de munte din Jud. Alba. În 1989, în România, pe străzile marilor oraşe se desfăşura revoluţia anticomunistă, în timp ce oamenii din toată ţara aşteptau cu o exaltare reţinută să se schimbe ceva. În micul sat de vânători Stremt, ştirile ajungeau greu. Atât de greu, încât abia după ce au văzut la televizor fuga lui Ceauşescu, oamenii au decis să înceapă propria revoluţie. 22 de ani mai târziu, documentarul urmăreşte povestea acestor oameni: ce au făcut, ce cred că ar fi trebuit să facă şi cum le-ar fi fost mai bine dacă ar fi făcut lucrurile diferit.
     Anul acesta, criticul român de film Andrei Tănăsescu este invitat în juriul concursului internațional de film experimental „Na Skraju/On The Edge – experiment and video-art”. Andrei Tănăsescu este critic de film şi coordonator asociat de program în cadrul Festivalului Internaţional de Film din Toronto, responsabil pentru selectarea filmelor din spaţiul Europei Centrale şi de Est. De asemenea, este colaborator al Berlinale Forum şi al Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF).
     Institutul Cultural Român de la Varșovia este un partener tradițional al Festivalului  „Żubroffka” de la Białystok, promovând noua cinematografie românească la mai multe ediții.
Detalii: icr.ro
 
 
(4.12.2018)

Tags: cadoul de craciun scurtmetraj, festivalul zubroffka bialystok polonia, morski briz film, stremt 89 documentar

Comments: