Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film Journalism



Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)

Autoportretul unei fete cuminţi (2014)

81 min. - Psychological Film - N 15 - 25.09.2015

Synopsis: Cristiana is a 30 year old woman, brought up in a "proper", bourgeois middle-class family. Her time is split between writing for her PhD in Earthquake Engineering, conversations with Alex and Michelle, her two close friends and occasional, eagerly awaited rendezvous' with Dan, a married man with whom she is romantically involved. After her parents move out of the family apartment into a new house, she decides to get a dog. It is something that she wanted ever since she was a child and now that she lives on her own she can finally fulfill this wish.

Director: Ana Lungu

Writer: Ana Lungu

Stars: Elena Popa, Emilian Oprea


Photo Gallery:

  • Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)
  • Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)
  • Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)
  • Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)
  • Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)
  • Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)
  • Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)
  • Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014)

Browse the entire gallery

Casting:

Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014) Elena Popa Cristiana
Emilian Oprea Dan
Radu Iacoban Radu
Browse the entire cast and crew

Produced By

Mandragora, cu participarea Papillon Film, Castel Film şi Cinelabs România, cu sprijinul Groupama Asigurări, BMW Group România, Vodafone România, HBO România.

Production info

Film independent

Distributors

Mandragora

Festivals, Awards

  1. 2015 - Festivalul Internaţional de Film Bucureşti BIFF - Premiul pentru cel mai bun regizor şi Premiul publicului
    2015 - Crossing Europe Linz - Marele Premiu
    2015 - Festivalul Filmului European - Premiul publicului

Storyline

La 30 de ani, Cristiana trăiește purtată de micile automatisme ale vieții, în afara  unor opțiuni majore. Decorează fără mare tragere de inimă o casă în care a rămas singură, se întâlnește cu un bărbat însurat, se pregătește pentru o teză de inginerie seismică, își vizitează părinții, nu străină de mici interese și, mai ales, pierde mult timp în discuții superficiale cu prietenii. Unica țină bine conturată este cumpărarea unui câine.

Soundtrack

Pianista Raluca Ştirbăţ a contribuit la coloana sonoră a filmului cu interpretarea melodiei ”Joujoux pour Ma Dame” de Mihail Jora şi a unor fragmente din operele compozitorilor Johannes Brahms şi Moritz Moszkowski. 

Trivia

  • În film joacă şi părinţii regizoarei, Dan şi Magdalena Lungu.
  • Unul dintre personaje este interpretat de producătoarea Anca Puiu.
  • Premiera mondială pe 25 ianuarie 2015, la Festivalul de Film Rotterdam, în secţiunea "What the F?"
  • Pianista Raluca Ştirbăţ, care contribuie la coloana sonoră, este preşedintele Societăţii „George Enescu“ din Viena.

Opinia regizoarei

"Povestea Cristianei este, într-o anumită măsură, povestea mea, filmul vorbeşte despre propria mea încercare de maturizare întârziată. Părinţii ei sunt părinţii mei, iar prietenii ei sunt prietenii mei. În timp ce în societatea occidentală "separarea de părinţi" are loc mai de timpuriu, din momentul plecării copiilor la facultate, iar influenţa părinţilor în viaţa lor scade treptat, "la noi", acest proces se desfăşoară mai greu şi este mai puţin tranşant. Modelul parental încă dominant la nivelul generaţiei mele este cel autoritar, în care este valorizată atitudinea cuminte şi ascultătoare a copilului. Cristiana se confruntă cu acest tip de relaţionare de care încearcă să se desprindă, fără a fi însă dispusă să renunţe la anumite avantaje. Ca regizor, demersul meu a fost uneori mai aproape de documentar decât de ficţiune: multe scene au fost improvizate, pornind de la situaţii date, şi o parte din roluri sunt jucate de prieteni şi membrii de familie care au acceptat să se "joace pe ei" în povestea mea. Îmi place să lucrez cu neprofesionişti pentru că, spre deosebire de actori, ei nu au exersat capacitatea de a se controla în faţa camerei şi se expun mai mult, cu toate defectele care îi fac să fie mai vii, mai umani. Există un proverb care spune că ne plac oamenii pentru calităţile lor, dar îi iubim pentru defectele pe care le au. "We like people for their qualities, but love them for their defects". Cred că acest lucru este valabil şi în cazul personajelor de film".  

Website

http://www.selfportraitmovie.com/index.html
Self-Portrait of a Dutiful Daughter (2014) - Photo