Online Magazine Edited by The national union of filmmakers

Film Critics Association 2015 Award for Best Film JournalismAvanpremieră „Autoportretul unei fete cuminți”, la Noaptea Albă a Filmului Românesc


     Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc vineri, pe 18 septembrie 2015, în București și Cluj-Napoca, și se deschide cu avanpremiera lungmetrajului de debut al Anei Lungu, Autoportretul unei fete cuminți.
     Filmul a fost  recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe din Linz, Austria, Premiul Publicului și Premiul pentru Cel mai bun regizor la Bucharest International Film Festival. Povestea o are în prim plan pe Cristiana, 30 de ani, o fată de „familie bună”, care își petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex și Michelle, și întâlnirile rare, dar mult așteptate, cu un bărbat căsătorit.
     Aferim!, regizat de Radu Jude, a primit Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlin 2015 și este propunerea României la Oscar, categoria Cel mai bun film străin. În România secolului 19, zapciul Costandin şi fiul său Ioniţă străbat sudul ţării în căutarea unui sclav ţigan fugit de la curtea boierului său. Drumul îi poartă prin peisaje exotice şi le scoate în cale sute de personaje secundare, oferind câte o surpriză la fiecare scenă.
     Thriller-ul politic De ce eu? este cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu. Scenariul se bazează pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în timpul unei anchetei pe care o conducea asupra unui alt procuror, Alexandru Lele.
     Lungmetrajul Live, debutul în regie al producătorului Vlad Păunescu, este despre prezentatoarea TV a unei emisiuni de investigație, care e dispusă să își pună la bătaie sănătatea, dar și toate resursele, pentru a scoate adevărul la iveală. În rolurile principale ale filmului sunt actorii Rodica Lazăr și Tudor Chirilă.
     De asemenea, maratonul de filme românește va include și câteva documentare. Pașaport de Germania, (r. Răzvan Georgescu) spune povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale României și Germaniei de Vest şi dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces. Puţină lume ştie că, în timpul Războiului rece, România a vândut Germaniei de Vest peste 250,000 de etnici germani.
     Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu) prezintă istoria bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.
     În Bondoc (r. Mihai Voinea, Mihai Mincan, Cristian Delcea), Dan Bondoc, maestru la şah în vârstă de 78 de ani, trăieşte singur în Bucureşti. Unicul său vis este să câştige campionatul organizat în memoria prietenului său decedat, marele jucător de şah Victor Ciocâltea.
     Va avea loc și o proiecție cu scurtmetraje românești din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2015, din care face parte și câștigătorul Premiului Canal+ la Festivalul de Film de la Cannes și al Premiului Zilele Filmului Românesc la TIFF, Ramona (r. Andrei Crețulescu). Violent, stilizat şi fără dialoguri, filmul încheie trilogia „impromptu”, primele două părți fiind Bad Penny (2013) şi Kowalski (2014).
     Scor Alb (r. Marius Olteanu) spune povestea întâlnirii a doi oameni. În timp ce un meci de fotbal paralizează Bucureştiul, la Gara de Nord, Dana (Ioana Flora) ocupă taxiul lui Alex (Alexandru Potocean). Odată ajunsă în faţa blocului, şi în ciuda diferenţelor evidente dintre cei doi, Dana îl roagă pe Alex să rămână cu ea până la venirea dimineţii.
     Dispozitiv 0068 (r. Radu Bărbulescu) e despre un lunetist care se instalează în apartamentul unei bătrâne pentru a asigura perimetrul pe parcursul summitului NATO. Acolo o descoperă pe proprietara apartamentului, o doamnă în vârstă paralizată, care nu vorbește niciodată. Deodată, bătrâna îi spune lunetistului ceva ce le va schimba amândurora viaţa.
     Alături de aceste trei scurtmetraje, alte peste 10 titluri se vor regăsi în selecția de scurtmetraje propuse pentru cea de-a 6-a ediție a Nopții Albe a Filmului Românesc.
     În Bucureşti spectatorii sunt așteptați la Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Sala ArCub, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Dianei 4, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar.
Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti în Noaptea Albă la Cinema Victoria şi Casa TIFF.
     Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Bucureşti prin ArCub – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
     Detalii: Romfilmpromotion.ro // Facebook
 
 
 

Tags: aferim film, aliya dada film, autoportretul unei fete cuminti film, de ce eu film, noaptea alba a filmului romanesc

Comments: