REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmTrei actori și doi regizori despre „Somnul insulei”


Ovidiu luliu Moldovan ― „Nu concep actul estetic în afara tandreții, a înțelegerii. lucrul cu Mircea Veroiu, cu care am făcut șapte filme, este reluarea unui dialog insolit. Mi se pare că parabola, metafora, ar fi ajuns o oaie neagra, ceva rușinos, jenant. Dar parabola este unul din instrumentele esențiale ale exprimării, mai ales într-un film construit cu o deosebită rigurozitate, exprimat cu limpezime, cu o tehnică perfect realistă.”
 
Elena Albu ― „Rolul din Somnul insulei îl consider printre cele mai importante din cariera mea; l-am realizat cu un deosebit atașament.”
 
Mircea Albulescu ― „Eu sunt un actor răzvrătit, dornic să-și fluture personalitatea. Dar niciodată nu m-am simțit mai fericit decât lucrând cu Mircea Veroiu, cu care am început să colaborez de la filmul Șapte zile. Îl consider pe Mircea Veroiu modalitatea mea de expresie cea mai fericită. Îi iubesc și îi respect rigoarea și profesionalismul.”
 
Dan Pița ― „Este o mare bucurie să fiu alături de Mircea Veroiu într-un moment important, când revine în fața publicului românesc cu un film remarcabil care explică starea intelectualului, astăzi și întotdeauna, într-o societate totalitară.”
 
Mircea Veroiu ― „Existența acestui film se datorează lui Dan Pița. Am întârziat cu el aproape trei ani și dacă n-ar fi fost Dan Pița el n-ar fi existat. Nu este deloc flaterie, demagogie sau exagerare. Filmul este și expresia unui paradox al totalei libertăți de creație ce coexistă cu totala lipsă a mijloacelor tehnice și de producție. Filmul Somnul insulei exprimă trei stări: ce a fost?, ce ar fi putut fi? și ce este? într-o societate totalitară.”
 
 
(România liberă, 28 mai 1994)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: calin stanculescu, dan pita, elena albu, mircea albulescu, mircea veroiu, ovidiu iuliu moldovan, somnul insulei

Opinii: