REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film”Tata mută munții”, pentru că vrea și poate, în filmul lui Daniel Sandu


     Este acum în cinematografe Tata mută munții, un thriller de acțiune și psihologic, construit de Daniel Sandu pornind de la o întâmplare reală, petrecută în 2008. Combinația dintre desfășurarea de forțe pe munte, într-o iarnă aprigă, și evoluția personajului principal de la determinare și control la umilință și acceptare dramatică este captivantă. Totul te ține în stare de alertă, chiar dacă deznodământul din realitate este cunoscut.
     Două familii ajung într-o stațiune de munte pentru că s-a dat o alertă de dispariție pentru copiii lor. Tatăl băiatului, Mircea (Adrian Titieni), este un tip autoritar și arogant, care intră repede în conflict cu șeful salvatorilor (Valeriu Andriuță), acuzându-l că nu face mai mult. Este hotărât să meargă și el pe munte, chiar dacă forma fizică nu-l ajută. Căutările fără rezultat îl determină să cheme o echipă specială a SRI, cu soldați experimentați și aparatură sofisticată de localizare, condusă de capabilul domn Filip (Tudor Smoleanu). Pentru că poate. Martoră la acțiunile lui este mama băiatului (Elena Purea), fosta soție, o femeie matură și resemnată, în contrast cu actuala soție (Judith State), tănără, sofisticată, relaxată. Una este disperată că-și pierde băiatul (”Ce mă fac eu acum?”), cealaltă așteaptă din clipă în clipă să nască și este empatică, ca manifestare a maternității. Celălalt tată (Radu Botar) este mai realist și conștient de modestia posibilităților lui de acțiune. Este martor umil al felului în care Mircea pare să controleze totul.
     Tudor Panduru filmează prim-planuri emoționante, dar și desfășurarea de forțe de pe munte, cu cameră mobilă sau dronă, totul relaționat cu evoluția poveștii sau a personajelor.
     Daniel Sandu a povestit, la discuția de după proiecție, despre filmările dificile de pe munte, dar și despre situația reală care l-a inspirat în scrierea scenariului. Regizorul dovedește, încă o dată, că este în control pe tot parcursul realizării filmului. Relația cu producătorul Cristian Mungiu i-a adus două proiecte importante – serialul HBO Bani negri (pentru zile albe) și Tata mută munții, o producție dificilă la care Tudor Reu a fost producător executiv.
 
     Judith State are o partitură nuanțată împreună cu regizorul Daniel Sandu. Soția tînâră și gravidă, frumoasă și sofisticată nu are un rol decorativ, ci implicat și vulnerabil. Actrița este încântată de rol și așteaptă un nou proiect, cu o regizoare din Ungaria, în care și dansează. 
Imagine: Nicolae Cara
Montaj: Radu Georgescu


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristian mungiu, daniel sandu, judith state, mobra films, tata muta muntii film, tudor reu

Opinii: