REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



A apărut Revista „FILM” nr. 3 / 2019


     Editorialul ediţiei, „Cinefagia de toamnă” porneşte de la o constatare anticipată în numărul precedent: „Impresia de năvală a noutăţilor după o vară cu puţine atracţii cinefile este din nou pregnantă în această toamnă, când abundă premierele româneşti (a se vedea cronicile la Arest, Monştri., Între chin şi amin, Mo, Călătoria fantastică a Maronei, Cardinalul), iar festivalurile se suprapun. Paginile dedicate festivalurilor naţionale şi internaţionale înregistrează, în această ediţie, un record în istoria revistei „Film”. Au loc, la prea puţine zile distanţă, mari festivaluri bucureştene, precum Anim’est şi Les Films de Cannes à Bucarest, care îşi dispută puţinele săli de cinema rămase pe lista celor funcţionale. Se suprapun, ca perioadă, festivaluri interesante găzduite de oraşe de provincie, Astra Film Festival de la Sibiu şi fARAD de la Arad”. Tocmai de aceea numărul 3/2019 al revistei „Film” consacră o bună parte din sumar acestor noutăţi, prin cronici de film şi de festivaluri.
     Dosarele numărului sunt inspirate de premierele recente. „După gratii roşii” ne oferă prilejul unei incursiuni în universul carceral românesc populat de deţinuţi politici. Sunt evocate filme româneşti, mai vechi şi mai noi, care descriu teroarea închisorilor comuniste din epoca Gheorghiu-Dej sau din anii totalitarismului Ceauşescu, pornind de la ideea că aceste forme de opresiune aveau aceleaşi obiective: umilirea suspecţilor/acuzaţilor, distrugerea lor morală, instigarea la denunţ şi tortură reciprocă.
     Premiera cu La Gomera de Corneliu Porumboiu a inspirat dosarul „Filmul poliţist românesc”, dedicat unui gen „destul de des abordat în România, dar prea rareori discutat”.
     Rubrica Prim-Plan o are drept protagonistă  pe Judith State, interpreta-revelaţie din Sieranevada lui Cristi Puiu, distribuită recent în rolul principal din Monştri. de Marius Olteanu. Interviurile numărului au drept interlocutori pe regizorii Nicolae Mărgineanu şi Serghei Loznitsa şi pe actriţa Silvana Mihai. Nu lipsesc rubricile „Jurnal”„Cronica filmului”, „Cartea de cinema”, „Redescoperiri”, „Sala de cinema”.
     În acest număr semnează: Laurenţiu Damian, Dana Duma, Marilena Ilieşiu,  Mihai Fulger, Anca Ioniţă,  Angelo Mitchievici, Titus Vîjeu, Ioan-Pavel Azap, Marian Sorin Rădulescu, Luminiţa Comşa, Dinu-Ioan Nicula, Tereza  Barta, Irina Trocan, Georgiana Muşat, Călin Boto, Andreea Pătru, Alexandru Mircioi .
 
(28.10.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: judith state, la gomera film, nicolae margineanu, revista film nr 3 2019, silvana mihai

Opinii: