REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Cardinalul (2019)

The Cardinal

100 min. - Dramă Film biografic Film istoric - AG - 09.11.2019

Sinopsis : 1953. Sighet, închisoarea preoților. Un erou al rezistenței greco-catolice față în față cu un torționar neobișnuit. O singură ieșire... Convertire sau moarte.

Regie: Nicolae Mărgineanu

Scenariu: Bogdan Adrian Toma

Actori Principali: Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob


Galerie Foto:

  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)
  • Cardinalul (2019)

Vezi toată galeria

Distribuție:

Radu Botar Iuliu Hossu
Ioan Andrei Ionescu Căpitanul
Richard Bovnoczki Enache Viziran
Vezi tot genericul

Producători

Ager Film
cu suport CNC

Date de producție

Buget estimat: 1.000.000 lei

Festivaluri, premii

  1. 2020 - UCIN - Cel mai bun actor - Radu Botar

Subiect

În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii greco-catolice este arestat și închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu. Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele "relicve" ale unei societăți considerate apuse. Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul. Obiectivul torționarilor e simplu : directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților. In fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți : episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.
Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, a rămas în istoria țării ca un mare român care a dat glas Declarației Unirii la Adunarea de la Alba Iulia din 1918. Episcopul a fost arestat în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, împreună cu alte figuri marcante ale clerului, în cadrul prigoanei staliniste dezlănțuite împotriva Bisericii Greco-Catolice. Între 1950 și 1954 a fost întemnițat la închisoarea din Sighet, în urma refuzului său repetat de renunța la catolicism. Începând din 1956, a fost izolat în la mânăstirea ortodoxă Căldărușani vreme de aproape 15 ani. În 1969 a fost creat cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea.
La 2 iunie 2019, Iuliu Hossu și episcopii greco-catolici uciși în temnițele comuniste din România - Valeriu Traian Frențiu, Alexandru Rusu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan și Vasile Aftenie, au fost beatificați la Blaj de Papa Francisc.

 

Trivia


Jurnalul Naţional: − Aveaţi 26 de ani când tatăl dvs, reputatul psiholog Nicolae Mărgineanu, a părăsit închisoarea comunistă după 16 ani de detenţie ca deţinut politic. Ce i-aţi spus prima oară după ce l-aţi revăzut?
Nicolae Mărgineanu: − Surpriza de a-l vedea pe tata sănătos, într-o stare bună a fost incredibilă. Nu ne venea să credem! După 16 ani şi două luni de închisoare în care ne-am văzut o singură dată, pentru câteva minute, la un proces auxiliar, nu ştiam cum va arăta, care va fi starea lui. Veştile despre iadul închisorilor comuniste deja apăruseră. Mulţi dintre deţinuţi nu s-au mai întors, alţii veneau extrem de slăbiţi şi de bolnavi. Tata a avut noroc, s-a întors sănătos, cu moralul ridicat şi cu o poftă enormă de viaţă. Bucuriile simple primeau pentru el o altă semnificaţie. Nu uit privirea lui când se uita la o frunză verde, când se plimba prin curte şi admira cerul sau sfinţenia cu care privea pâinea care era pusă pe masă. Când ieşea la plimbare, se clătina puţin, îmbătat de aerul prea puternic cu care nu mai era obişnuit. O singură dată şi-a ieşit din fire: după ce am stat la masă, mama a aruncat firmiturile de pâine la gunoi. Tata s-a ridicat şi a strigat îngrozit: "Nu faceţi asta! Sunt oameni care ar fi fericiţi să le aibă!".
La început pur şi simplu nu am înţeles reacţia lui, apoi ne-am cutremurat şi parcă am început să intuim ceva din viaţa lor de la închisoare. Nu  încetez să mă minunez cum a putut rezista în acele condiţii inumane din detenţie atâţia ani. Nu încetez să mă întreb cum nişte oameni au putut chinui atât de tare alţi oameni numai pentru că gândeau în alt fel. Mi-aţi pus o întrebare simplă, dar care, iată, răscoleşte multe amintiri.... (18 oct.2008)
Nicolae Mărgineanu despre film:
“În filmul CARDINALUL, inspirat din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu am avut ocazia să urmăresc un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918,  la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit și ”temnița elitelor”, unde mulți dintre cei închiși, înalți demnitari sau prelați uniți, au plătit cu viața.  Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani în domiciliu forțat până la moartea sa de martir al neamului. Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrântă. Și nu numai el, ci și colegii săi de suferință, preoții care au răbdat închisoarea cu smerenie și demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiaseră dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului, că au fost 12 episcopi greco-catolici întemnițați în România și nu a trădat niciunul dintre ei. Frumoasă remarcă!Cred că în peisajul atât de divers al filmului românesc este bine să existe şi un film închinat acestor martiri ai neamului. O istorie încă ignorată şi pe care, din păcate, unii o vor uitată”.

Website

https://www.facebook.com/cardinalul/
Cardinalul (2019) - Photo