REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Scurtmetrajul „Artă”, proiecţie Să film! la UNATC


     

     La una dintre întâlnirile Să Film! de la UNATC a venit echipa de la Artă, scurtmetrajul lui Adrian Sitaru. Realizat în 2014 şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale, filmul este o producţie 4Proof Film, cu buget minim. Directorul de imagine Adrian Silişteanu şi producătoarea Anamaria Antoci au făcut figuraţie, iar filmarea a avut loc în sediul casei de producţie. Singurele cheltuieli s-au făcut pentru postproducţie, după ce scurtmetrajul a fost selectat la Festivalul de Film de la Veneţia.
Ideea pentru scenariu a apărut în perioada de pregătire a lungmetrajului Fixeur, cu care Adrian Sitaru este acum în perioada de filmări.



 
Castingul pentru rolul unei adolescente, traficată ca prostituată în Franţa şi repatriată de poliţie, a pus probleme morale pentru regizor, scenarist şi producător.
Cum alegi o fată de 14 ani, care trebuie să joace rolul unei prostituate, fără să faci şi tu, realizator de film, un abuz?
Artă pleacă de la un paradox. O fată (Iulia Crişan)  e adusă de mamă (Ioana Abur) la un casting cu regizorul (Emanuel Pârvu) şi scenaristul (Andrei Rus). Adolescenta îşi doreşte să fie actriţă, dar este arta o justificare pentru abuz? Unde sunt limitele morale? Pot fi „sărite” în numele artei?
Dialogul între mamă, regizor şi scenarist are şi mult umor negru, în stilul lui Adrian Sitaru.
O rezolvare morală a problemei a fost ca, în scenele „deocheate”, Iulia Crişan să aibă o dublură, producătorea Anamaria Antoci.  
Discuţiile cu studenţii au fost moderate de criticul Andrei Rus, aflat şi în ipostaza de actor în film. 
Imagine: Dan Ţuculescu

Cuvinte cheie: adrian sitaru, andrei rus, arta film, cineclub sa film, emanuel parvu, scurtmetraj romanesc, unatc

Opinii: