REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



“Cai Putere”, cel mai bun film românesc la Timishort 2014


A şasea ediţie Timishort şi-a desemnat câştigătorii premiilor pentru scurtmetraj românesc şi internaţional.

Premiul pentru Cel mai bun film internaţional a fost înmânat, de juriul format din Eva Križková, Eduardo Williams şi Antony Hickling, scurtmetrajului Exchange & Mart, regizat de Cara Connolly şi Martin Clark. Menţiunea specială a juriului a fost atribuită lui Dinola, regizat de Mariam Khatchvani, care prin fineţe şi simplitate a reuşit să transmită un mesaj puternic, dens şi emoţionant. 
Juriul alcătuit din Ilan Yona, Mihai Grecu şi Eugen Neacşu a stabilit filmele victorioase în cadrul competiţiei naţionale şi experimentale. 
Trofeul Videorama pentru cel mai bun film experimental a mers la  Deborah Stratman pentru Hacked Circuit, pentru ilustrarea inteligentă a mecanismelor din spatele producţiei de film şi pentru analogia dintre cinema şi straturile diferite ale supravegherii guvernamentale. Menţiunea specială a fost primită de scurtmetrajul Metube: August Sings Carmen ‘Habanera’, regizat de Daniel Moshel, datorită jovialităţii şi umorului personajelor, dar şi pentru montajul foarte bine realizat. 
Cel mai apreciat film românesc a fost Cai Putere, de Daniel Sandu, premiat de juriu pentru felul în care este prezentată fragilitatea relaţiilor interumane. 
Juriul a decis să acorde Menţiune specială filmului O umbră de nor, regizat de Radu Jude, datorită felului deştept cu care a descris banalitatea vieţii de zi cu zi a unui preot ortodox. 
În cele patru zile de festival, au fost proiectate peste 150 de  scurtmetraje şi au avut loc întâlniri ale publicului cu regizori, actori, selcţioneri din Argentina, Portugalia, Spania, Marea Britanie, Israel, Georgia, Slovenia, Ungaria şi România. 
Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara, Ambasada Israelului la Bucureşti. 
Detalii:  www.timishort.ro / facebook   


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cai putere, daniel sandu, o umbra de nor, radu jude, scurtmetraj romanesc, timishort 2014, trofeele timishort 2014

Opinii: