REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmRegizori români la Festivalul Internaţional de Film „this human world” din Viena


Regizorii Teodora Ana Mihai şi Alexander Nanau sunt prezenţi la Viena cu ocazia Festivalului Internaţional de Film this human world, 4-13 decembrie 2014.

Filmele Waiting for August (r. Teodora Ana Mihai, Belgia, 2014) şi Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau, România, 2014) sunt prezentate pe 7 şi 11 decembrie, respectiv pe 9 decembrie, la cinematograful Top Kino. Institutul Cultural Român de la Viena este partenerul ediţiei a şaptea a festivalului, care prezintă o selecţie de filme de lungmetraj, documentare, animaţie şi scurtmetraj, precum şi o serie de evenimente conexe, discuţii cu publicul, lecturi şi ateliere. 
Lansat în anul 2008, this human world este primul festival internaţional de film din Austria dedicat drepturilor omului şi prezentării problemelor sociale la nivel global. Festivalul promovează cinematografia independentă. 
Cele 7 filme selectate concurează pentru Marele Premiu, care constă în organizarea premierei în cinematografele din Austria în primăvara anului 2015. Filmul realizat de regizorul român Alexander Nanau, Toto şi surorile lui (România, 2014), participă în competiţie alături de filmele The Land Between (r. David Fedele, Australia 2014), The Shebabs of Yarmouk (r. Axel Salvatori-Sinz, Franţa, 2014), The Mulberry House (r. Sara Ishaq, Yemen, Siria, Egipt, Scoţia, Emiratele Arabe Unite, 2013), Job Centre, Please Hang On (r. Nora Philippe, Franţa, 2013), ReMine, The Last Working Class Movement (r. Marcos Martínez Merino, Spania 2014) şi In the Turn (r. Erica Tremblay, Canada/SUA, 2014). 
Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau, România, 2014), care are premiera la HBO în 18 decembrie, este povestea lui Toto, un băiat de 9 ani, care locuieşte împreună cu surorile lui, Andreea şi Ana, într-un cartier dărăpănat de la marginea Bucureştiului. Mama lor, Siminca, a fost arestată când Toto avea cinci ani şi din acel moment copiii au fost nevoiţi să se descurce singuri. Când ajung într-un orfelinat, vieţile lor se schimbă radical. Toto învaţă să scrie şi să citească şi descoperă o nouă pasiune, dansul. 
Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian în septembrie 2014, urmată de o serie de premii şi distincţii: Cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de Film de la Zürich (2014), Premiul juriului ecumenic la Festivalul Internaţional de Film Documentar şi de Animaţie de la Leipzig (2014), Cel mai bun documentar în cadrul Festivalului de Film de la Varşovia (2014). 
Proiecţia Toto şi surorile lui are loc în data de 9 decembrie, de la ora 18.00, la cinematograful Top Kino, Sala 1. 
Waiting for August (Belgia, 2014) prezintă povestea Georgianei, o fată de 15 ani, care trăieşte cu surorile ei în Bacău. Copiii aşteaptă întoarcerea mamei care e plecată de mai multe luni la muncă în străinătate. În lipsa ei, Georgiana îşi asumă rolul de părinte, un rol ce presupune multe responsabilităţi. Adolescenţa trece în plan secund şi familia devine prioritatea Georgianei. 
Waiting for August a primit premiul pentru Cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de Film Hot Docs de la Toronto (2014), Premiul pentru cel mai bun documentar de lungmetraj la Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary (2014) şi Menţiunea juriului la Festivalul Internaţional de Film „Visions du Réel“ de la Nyon, Elveţia (2014). Wainting for August a primit Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Festivalul Astra 2014. Proiecţiile Waiting for August au loc pe 7 decembrie şi pe 11 decembrie, de la ora 18.00, la cinematograful Top Kino, Sala 1. 
Pe lângă cele două documentare româneşti, din programul festivalului face parte şi scurtmetrajul We’ll become oil (Franţa/România, 2011) în regia lui Mihai Grecu. În lucrările sale, regizorul preferă decoruri sterile şi zone nepopulate, în care situaţiile se petrec la limita dintre realitate şi fantezie. Este şi cazul acestui film, al cărui peisaj transmite o atmosferă de criză continuă şi inexplicabilă, transformând o geografie pur minerală într-o scenă de război. Proiecţia We’ll become oil are loc în data de 11 decembrie, de la ora 20.30, la cinematograful Top Kino, Sala 1. 
Detalii: www.thishumanworld.com / www.icr.ro

 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alexander nanau, documentare romanesti, icr viena, teodora ana mihai, this human world festival, toto si surorile lui, waiting for august

Opinii: