REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Proiectul 5C”, dedicat tinerilor critici europeni, la Divan Film Festival 2016


     „Proiectul 5C” dedicat tinerilor critici de film din Europa ajunge în Portul Cultural Cetate, iar în cadrul celei patra ediții a simpozionului organizat de Divan Film Festival se va discuta despre viața urbană din filmele balcanice.
     Divan Film Festival (Divanul Degustătoilor de Film și Artă Culinară), eveniment dedicat cinematografiei și bucătăriei balcanice, ajuns la a șaptea ediție, va avea loc în perioada 20 – 28 august la Craiova și Port Cultural Cetate, după cum urmează: Craiova, 20 – 21 august, Port Cultural Cetate, 22 – 28 august.
     În perioada 22 – 24 august, Divan Film Festival va găzdui în Portul Cultural Cetate „Proiectul 5C”, un program itinerant de cultură cinematografică dedicat tinerilor critici de cinema. Proiectul este realizat în colaborare cu Asociația Institutul Cultural Balcanic (România), Adriapol (Albania), Balkanski Kulturni Krug (Croația) și Altcine (Grecia), cu sprijinul Programului Media al UE. „Proiectul 5C” a fost inițiat în ianuarie la Atena, când un juriu format din profesioniști ai industriei cinematografice europene au selectat autorii celor mai bune recenzii ale filmelor din festivalul de scurtmetraje balcanice on-line Altcine Action!. Cei cinci critici de cinema selectați sunt: Galina Maksimović (Serbia), Rhianon Wain (M.Britanie), Ozge Ozduzen (Turcia), Andrei Șendrea (România) și Mariana Hristova (Bulgaria). În cadrul acestui proiect, cei cinci tineri critici participă de-a lungul unui an la festivaluri de film din Balcani, vizionări, workshop-uri și seminarii.
     La Divan Film Festival, pe lângă proiecții de filme și întâlniri cu cineaștii, cei cinci critici vor participa la două masterclass-uri: „Critica de film în era digitală” și „Înăuntrul camerei de montaj”, susținute de criticul de film Dana Duma, respectiv de Aleksandra Milovanović, asistent universitar la Universitatea de Arte din Belgrad.
     Detalii: Divanfilmfestival.ro
(03.08.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: dana duma, divan film festival 2016, film balcanic, program tineri critici, proiectul 5c balcani

Opinii: