REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Povești urbane din Balcani”, tema celei de-a șaptea ediții a Divan Film Festival


     Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară), eveniment dedicat filmului și bucătăriei din Balcani, va avea loc între anul acesta în perioada 20–28 august la Craiova și în Portul Cultural Cetate din județul Dolj.
     La Craiova, proiecțiile vor avea loc în aer liber, în Centrul Vechi, sâmbătă și duminică, 20 -21 august, după care festivalul se va desfășura, în continuare, pe malul Dunării, în pitorescul Port Cultural Cetate. Ca în fiecare an, vor avea loc și concerte și demonstrații culinare.
     „Povești urbane din Balcani”, tema acestei ediții, unește sub aceeași umbrelă peste 30 de filme - lungmetraj, scurtmetraj și documentare – și un simpozion.
     „Deși țările balcanice păreau condamnate la ruralism, Agatha Christie și Graham Greene au fost fascinați de peisajul și fauna umană ce popula Orient Express-ul în drumul spre Paris de la Istanbul prin București și Belgrad. În ultimii ani, creațiile lui Theo Angelopoulos și Nuri Bilge Ceylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel și filmele Noului Val Românesc, care au dezvăluit un București nefardat. Exista așadar și un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puțin pitoresc, încărcat de tensiune și personalitate,” spune Marian Țuțui, directorul artistic al Divan Film Festival.
     Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numără două comedii spumoase, câștigătoare a mai multor premii, dar și adevărate succese de box-office la vremea lansării lor: Bal-Can-Can/Bal-Kan-Kan (2005, regia Darko Mitrevski, Macedonia-Italia-Marea Britanie) și Parada/The Parade (2011, regia Srdjan Dragojević, Serbia-Slovenia-Croația-Macedonia-Franța-Marea Britanie).
     Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.
     Divanul Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu" în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul CNC şi ICR.
     Detalii: Facebook
(19.07.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: divan film festival 2016, divanul degustătorilor de film si arta culinara 2016, marian tutui, povesti urbane din balcani

Opinii: