REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Moarte în Sarajevo” deschide Divan Film Festival 2016


     Moarte în Sarajevo / Death in Sarajevo, filmul câștigător al trofeului Ursul de Argint și al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016, va rula în avanpremieră națională în deschiderea celei de-a șaptea ediții a Divan Film Festival (22-28 august 2016).
     Proiecția filmului va avea loc în Centrul Vechi al Craiovei, sâmbătă, 20 august, acesta urmând a fi reluat și în programul din Portul Cultural Cetate.
     Cu Moarte în Sarajevo (Serbia, 2016), celebrul regizor bosniac deținător al unui Oscar, Denis Tanović, prezintă o alegorie a Europei contemporane prin intermediul poveștii hotelului Europa, un loc plin de anarhiști, politruci, cartofori, muncitori, demnitari și multe alte personaje ale societății moderne. La baza scenariului se află una dintre piesele de teatru ale celebrului activist politic Bernard-Henri Lévy.
     Un alt film care ilustrează tema ediției de anul acesta a Divan Film Festival - povești urbane din Balcani - este documentarul regizorului german de origine turcă Fatih Akin, Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului / Crossing the Brigde: The Sound of Istanbul (Turcia, 2005), care ne poartă într-o colorată călătorie muzicală a orașului situat pe două continente.
     Un demers surprinzător este și documentarul Spirit balcanic / Balkan Spirit (Turcia, 2013) al regizorului Hermann Vaske, care face o incursiune prin lumea artistică balcanică, intervievând artiști celebri precum Marina Abramović, Angelina Jolie, Emir Kusturica, muzicieni precum cei de la Baba Zula, Goran Bregović, sau chiar regizori și actori români precum Cătălin Mitulescu și Ada Condeescu. Filmul va rula în prezența regizorului.
     La 10 ani de la premieră, Marilena de la P7 (România, 2006), mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră a fost semnată de Andrei Toncu, va fi proiectat la Divan Film Festival.
     București Non-Stop (regia Dan Chișu, România, 2015) va fi proiectat la Divan Film Festival în prezența actriței Olimpia Melinte. Filmul prezintă o noapte din viața clienților unui magazin non-stop aflat într-un cartier de blocuri din capitală.
     Din programul Divan Film Festival fac parte și două comedii spumoase care au câștigat mai multe premii la festivaluri europene importante: Parada / The Parade (2011, regia Srdjan Dragojević) și Bal-Can-Can / Bal-Kan-Kan (2005, regia Darko Mitrevski).
     De asemenea, festivalul a programat și filme pentru copii: Dumbrava minunată (România, 1980) și Zarafa (Franța, 2012), o animație care prezintă povestea adevărată a primei girafe a Franței și a călătoriei sale pline de peripeții, cu balonul, din Egipt până la grădina zoologică din Paris.
     Detalii: Divanfilmfestival.ro // Facebook
(09.08.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: bucuresti non-stop film, death in sarajevo, divan film festival 2016, dumbrava minunata film, marilnea de la p7 film

Opinii: