REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Programul de finanțare Europa Creativă România la Astra 2015


     La Astra Film Festival 2015, Valentina Miu, coordonator MEDIA România în cadrul Biroului Europa Creativă România (Unitatea de Management a Proiectului - Ministerul Culturii), a prezentat oportunităţile europene oferite realizatorilor de film de către Programul Europa Creativă (2014-2020) - Subprogramul MEDIA al UE. Coordonatoarea a povestit, de asemenea, direcțiile în care programul a oferit finanțare în România până acum: distribuție, formare, festivaluri, dezvoltarea publicului. Valentina Miu a explicat și care sunt deadline-urile perioadei 2015-2016 și criteriile de eligibilitate ale proiectelor care vor fi înscrise.
Aferim!, Un etaj mai jos, Pașaport de Germania, Câinele japonez, Poziția copilului sunt câteva dintre filmele care au beneficiat de fonduri din partea programului,  iar Astra, NexT, TIFF, Kinodiseea sunt festivaluri care s-au desfășurat și cu ajutorul acestui program de finanțare.

     Prezentarea a avut un studiu de caz: regizoarea Oana Giurgiu a vorbit despre Aliyah DaDa și despre cum programul, prin finanțare nerambursabilă, a ajutat procesul de realizare a filmului. Regizoarea a menționat detalii privind etapele de pre-producție, de la prezentarea proiectului în workshop-uri și în piețele de film.
Oana Giurgiu a vorbit și în calitate de producător la Libra Film și a povestit despre etapele de producție la filme precum Despre oameni și melci, De ce eu? și ce rol a avut acest program de finanțare de-a lungul procesului de realizare a filmelor. De asemenea, producătoarea a povestit despre importanța cheltuielilor eligibile, despre auditarea proiectelor și a arătat documentele efective care au constituit aplicația.  Diferențele între aplicațiile pentru finanțare de tip slate și finanțare pentru single project au fost explicate pe parcursul prezentării.
Imagine: Dan Țuculescu


 


Galerie Foto

Cuvinte cheie: astra film festival sibiu 2015, europa creativa subprogramul media al ue, oana giurgiu, valentina miu

Opinii: