REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Andrei Răuțu, cu Erasmus la Universidade Lusófona


     Pe Andrei Răuțu l-am întâlnit prima oară la TIFF 2014, când a avut loc proiecția scurtmetrajului său Ela, Panda și Madam. Tânărul regizor este student în anul al treilea la UNATC București, iar la Școala de Film de la Lisabona a ajuns cu o bursă Erasmus. La Astra 2015, a venit din Portugalia pentru a-și prezenta documentarul Înapoi la rădăcini. Filmul se concentrează pe surprinderea unor pasaje din viața lui Luis - un tânăr care a ales să locuiască pe o plajă din Portugalia, într-o căsuță în care și-a propus să ducă o viață cât mai independentă de industriile de mare consum, de resursele care sunt majoritar folosite într-o gospodărie și care nu fac parte din categoria resurselor verzi, ușor reciclabile. 

     Andrei povestește despre sistemul de la Universidade Lusófona: nu există secții specializate, există cumva domeniul filmului, iar abia în anul al III-lea, după ce experimentezi ca student oricare dintre specializările legate de film, universitatea te invită să alegi direcția particulară. Pe el îl interesează să descopere mai multe lucruri legate de scenografie, spre exemplu. Pentru anul 2016, deja are două scenarii de ficțiune pregătite, pe care vrea să le filmeze în România și se gândește să continue în Portugalia filmările cu Luis.
Imagine: Dan Țuculescu
 
(29.11.2015)

Cuvinte cheie: andrei rautu, astra film festival sibiu 2015, ela, panda si madam, filme studentesti unatc, inapoi la radacini documentar

Opinii: