REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmArhiva activă. Dialog online - 14 decembrie, ora 19


     Luni, 14 decembrie, de la ora 19, va avea loc un dialog online prilejuit de proiecția primului program de filme studențești din proiectul Arhiva Activă, cuprinzând zece scurtmetraje realizate în IATC în perioada 1966-1971. 
     Proiecția va avea loc sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 16, pe platforma Cinepub.ro, aici.
      Dialogul online de luni va fi moderat de cei doi coordonatori ai programului de filme, prorectorul Alex Sterian și lectorul universitar Andrei Rus. Invitații lor sunt fie cineaști care au lucrat cu arhive audio-vizuale (Oana Giurgiu și Radu Jude), fie profesioniști preocupați de identificarea și de accesibilizarea arhivelor și conștienți de importanța acestora în cercetarea teoretică și practică (Cristina Modreanu, Miruna Runcan, Alina Șerban și Ștefan Sava). Discuția va căuta să identifice principalele probleme cu care se confruntă cercetătorii, curatorii și artiștii în utilizarea arhivelor audio-vizuale și să depisteze posibile căi prin care spațiul academic din România poate acționa pentru o mai sistematică depistare, conservare și accesibilizare a arhivelor.
      Discuția va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a UNATC „I.L.Caragiale” și pe cea a festivalului CineMAiubit.
     Proiectul Arhiva Activă a fost realizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea UNATC „I.L.Caragiale” și își propune o cercetare aprofundată asupra traseului școlii de teatru și de film din București. 
     În următorii ani, Arhiva Activă va revizita și va demara un amplu proces de digitalizare și de restaurare a întregii arhive de filme studențești pe suport de 16 și 35mm, cuprinzând aproximativ 2000 de titluri. Proiectul își propune, de altfel, să identifice și să accesibilizeze mai multe tipuri de materiale de arhivă aflate în patrimoniul UNATC: fotografii, schițe de scenografie, lucrări de licență sau disertații, materiale care documentează spectacolele studențești realizate de-a lungul celor șapte decenii de existență, precum și documente administrative ce reflectă evoluția pedagogică în domeniile artelor spectacolului și ale cinematografiei etc. 
Detalii: CineMAiubit
     
(10.12.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: alex sterian, andrei rus, arhiva activa unatc, cinemaiubit 2020, oana giurgiu, radu jude

Opinii: