REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Astra Film Festival Sibiu 2015


Cea de-a 22-a ediție Astra Film Festival s-a desfășurat în jurul preocupării constante a documentariștilor și nu numai: realitatea și modalitățile de a o transpune în filmul documentar, dar și în cel de ficțiune, teatru și desen. Directoarea de programe Csilla Kato ne-a povestit despre raportarea festivalului la această temă, despre programele speciale, Neorealism și New Realism, despre deschiderea festivalului cu o piesă de teatru.
     Cătălin Drăghici a prezentat la Astra primul său film, Frații Dabija, care a fost proiectat și la Festivalul de Film de la Montreal. Regiorul, cei trei frați Dabija, producătorii Gabriela Suciu și Daniel Drăghici ne-au vorbit despre procesul de realizare a filmului.
Regizorul Andrei Răuțu ne-a povestit despre importanța acestui festival în luarea deciziei de a face film și despre bucuria de a fi în secțiunea de competiție Student cu documentarul Back to the roots / Înapoi la rădăcini, pe care l-a realizat în timpul studiilor sale de film din Portugalia.
     Programul de finanțare Europa Creativă a avut o prezentare în cadrul festivalului – Creative Media Desk, bazată pe studiul de caz Aliyah DaDa. Despre cum funcționează acest program de finanțare și cum a fost produs documentarul, au povestit Valentina Miu, directoare a programului Media, și Oana Giurgiu, regizoare și producătoare.
     Atelierul de documentar Aristoteles a sărbătorit 10 ani de activitate în cadrul Astra Film Festival. Fondatorul Dan Nuțu a moderat o discuție cu trainerii atelierului, printre care regizoarea Nino Kirtadze, regizoarea Tania Rakhmannova, Thierry Garrel (director al departamentului de documentar la ARTE Franța până în 2008). Au fost proiectate filme realizate în cadrul atelierului, urmate de o sesiune de Q&A. A fost prezentă regizoarea Corina Radu (Bar de zi și alte povestiri), regizorul Cătălin Mușat (Ciobanul zburător), regizorul Dan Curean, care a fost director de imagine la documentarul Independența.
     Documentarele din cele cele 4 secțiuni competiționale ale festivalului (Internațional, Europa Centrală și de Est, România și Student) au fost jurizate de 12 experți internaționali din domeniul cinematografiei – John Appel, Manuela Cernat, Geza Csakvari, Roberto Cueto, Christine Dollhofer, Thierry Garrel, Cintia Gil, Virgiliu Mărgineanu, Vintilă Mihăilescu, Cristi Puiu, Tania Rakhmanova și Rene Wolf.
     Premiile Astra Film Festival au mers către:
Marele Premiu a fost obținut de filmul Spartacus & Cassandra, regizat de Ioannis Nugurt.
Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Internațional, i-a revenit filmului I Am The People / Eu sunt poporul, un lungmetraj de debut remarcabil în regia Annei Roussillon.
Tot în secțiunea Internațional, juriul a oferit o Mențiune Specială documentarului With Or Without You / Cu sau fără tine, în regia lui Hyuckjee Park.   
Premiul pentru cel mai bun documentar, competiția Europa Centrală și de Est a fost acordat filmului My Home / Casa mea (regia: Jiri Stejskal)
Premiul pentru cel mai bun documentar competiția România a fost câștigat de filmul Outside / Afară (regia: Andrei Schwartz)
Premiul pentru regie a mers la John Albert Jansen, regizorul documentarului The Alphabet of Fear / Alfabetul fricii.
Juriul AFF 2015 a premiat 2 filme din secțiunea competițională Student: documentarul Swamp Dialogues / Dialoguri de baltă (regia: Ildiko Zonga Plajas) a obținut Premiul pentru cel mai bun documentar, iar Super Unit / Uzina de locuit (regia: Teresa Czepiec) a primit Premiul pentru cea mai bună imagine.
Imagine: Dan Țuculescu

Cuvinte cheie: andrei schwartz, aristoteles workshop, astra film festival sibiu 2015, csilla kato, documentare romanesti, dumitru budrala, outside film

Opinii: