REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



Premieră românească în deschiderea Festivalului Filmului European 2015


Filmul românesc Acasă la tata al regizorului Andrei Cohn va fi proiectat în premieră la Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, joi, 7 mai 2015, de la ora 19.30, la Cinema PRO.

     Cea de a 19-a ediţie a festivalului se va desfăşura în Bucureşti (7-14 mai) şi în patru oraşe din ţară – Craiova (15-17 mai), Iaşi şi Tîrgu Mureş (22-24 mai) şi Hunedoara (29-31 mai) – oferindu-le cinefililor 56 de producţii (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie) din 26 de ţări europene.
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. „Oferim, şi în acest an, o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Mă bucur că prezenţa românească este una remarcabilă: debuturile în lungmetraj ale regizorilor Ana Lungu şi Andrei Cohn, Ziua filmului românesc, selecţia de scurtmetraje realizate de studenţii UNATC”, declară Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.
În Bucureşti, filmele vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.
     Festivalul Filmului European prezintă publicului zece premiere europene în România, producţii realizate de regizori aflaţi pe val, în care joacă actori de prim-plan (Willem Dafoe, Maria de Medeiros, Colin Farrel), un film care a primit anul acesta Premiul Oscar, o retrospectivă Tudor Giurgiu, dar şi întâlnirea cu numeroase personalităţi implicate în realizarea producţiilor cinematografice europene.
Şi în acest an, festivalul aduce numeroase evenimente conexe: ateliere de critică de film, de educaţie cinematografică pentru elevi, workshop-ul de animaţie pentru copii Anim'est, proiecţii multimedia şi concerte live, precum şi secţiunea Ucraina şi Republica Moldova – în Focus.
Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat. În funcţie de voturile exprimate, Premiul Publicului va fi oferit în cadrul Galei de închidere din 14 mai.
Accesul la filme este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obţinute de la casele de bilete în ziua proiecţiei. La galele de deschidere şi de închidere accesul se face pe bază de invitaţie. La unele evenimente, unde numărul de locuri este limitat, este nevoie de o înscriere prealabilă.
Detalii: www.ffe.ro / facebook  

Filme româneşti
Acasă la tata (2015). Debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn (remarcat anul trecut pentru scurtmetrajul Maica domnului de la parter), bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din Bucureşti în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăieşte cu o femeie din sat. Din distribuţie fac parte Alexandru Papadopol,  Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprişor, Andi Vasluianu. Filmul lui Andrei Cohn va marca joi, 7 mai, de la 19.30, la Cinema PRO, deschiderea oficială a Festivalului Filmului European.
Proiecţia va fi precedată de un cuvânt introductiv al organizatorilor şi va fi urmată de o sesiune Q&A, cu Andrei Cohn şi echipa, moderată de criticul de film Andrei Rus.
Autoportretul unei fete cuminţi (2015). Filmul cu care tânăra regizoare Ana Lungu a debutat în acest an este o dramă despre maturizare, în care o femeie de „familie bună”, doctorand în inginerie seismică, care are o relaţie cu un bărbat căsătorit, vrea să evadeze şi să se bucure de o libertate pe care învaţă să o folosească. Nota de originalitate a acestui film constă în faptul că regizoarea a distribuit mai mulţi actori amatori, printre care şi părinţii săi. Ana Lungu estea autoarea mediumetrajului Burta balenei (2014). După proiecţie, regizoarea Ana Lungu, producătoarea Anca Puiu şi echipa vor participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.

Retrospectivă Tudor Giurgiu.
Vor fi prezentate filme ale regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al acestei ediţii a festivalului – Legături bolnăvicioase (2006), Nunţi, muzici şi casete video (2008), Superman, Spiderman sau Batman (2011), Despre oameni şi melci (2012), De ce eu? (2015).
Aferim! (2015). Filmul lui Radu Jude, care a primit Ursul de Argint pentru regie la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin, spune povestea unui zapciu din secolul al XIX-lea, plecat împreună cu fiul său în căutarea unui rob fugar. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Radu Jude şi cu echipa care a realizat filmul. Moderator: Mihai Fulger, critic de film.
 
Filme premiate
Ida (Polonia, 2013), un film al regizorului polonez Pawel Pawlikowski, despre secretul pe care îl descoperă o tânără de 18 ani în timp ce se pregăteşte să devină călugăriţă. Pelicula, care a câştigat anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, explorează un alt fel de călătorie spre aflarea propriei identităţi.
Calvarul / Calvary (Irlanda, 2014), în regia lui John Michael McDonagh, este povestea unui preot care luptă cu forţele întunericului într-un sat irlandez uitat de lume. Filmul, care va fi prezentat de criticul de film Irina Margareta Nistor, a fost premiat la Festivalul Internaţional de la Berlin (2014), Boston Online Critics Association (2014), British Independent Film Awards (2014), Irish Film Television Awards (2014), TIFF (2014).
Bande des filles (Franţa, 2014), filmul Célinei Sciamma, a deschis secţiunea Quinzaine des Réalisateurs anul trecut şi a câştigat cinci premii la festivaluri importante: International Cinephile Society Awards (2015), San Sebastián International Film Festival (2014), Stockholm Film Festival (2014), Women Film Critics Circle Awards (2014).
Class Enemy (Slovenia, 2013), filmul lui Rok Bicek, care a obţinut 17 premii, este bazat pe o poveste adevărată despre elevii care îl acuză pe noul lor profesor de limba germană pentru sinuciderea unei colege. După proiecţie va avea loc o sesiune Q&A cu actriţa Doroteja Nadrah, moderată de Ileana Bârsan, critic de film.
The Cut (coproducţie, 2014), cel mai recent film al regizorului turc stabilit în Germania, Fatih Akin, a fost premiat anul trecut la Festivalul de la Veneţia.
Viktoria (coproducţie Bulgaria-România, 2014), filmul Mayei Viktoria, premiat la Festivalul de la Munchen, prezintă povestea unei fete care s-a născut în Bulgaria comunistă fără să fi fost dorită de mama ei şi relaţia dintre cele două femei în timpul ultimilor ani ai regimului comunist şi în primii ani de capitalism. Proiecţia, care va fi prezentată la Gala de închidere a festivalului, va avea loc în prezenţa regizoarei Maya Viktoria şi a producătoarei Anca Puiu, şi va fi urmată de o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.
Hipocrat (Franţa, 2014), un film despre experienţele prin care trece un medic rezident într-un spital în care lucrează şi tatăl său. Filmul regizat de Thomas Lilti a obţinut Premiu Cesar (2015) pentru actorul din rol secundar, Reda Kateb. Proiecţia va avea loc în prezenţa scenaristului Julien Lilti, care va participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Ileana Bârsan.
Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), în regia lui Szabolcs Hajdu, are în distribuţie actorii români Răzvan Vasilescu şi Dragoş Bucur. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu echipa care a realizat filmul.
 
Biografii, ecranizări 
Pasolini (coproducţie Franţa-Belgia-Italia, 2014), este un film despre ultima zi din viaţa marelui poet şi cineast italian Pier Paolo Pasolini. Regizat de Abel Ferrara, filmul îi are în distribuţie pe Willem Dafoe şi Maria de Medeiros.
Acasă la Bergman (Suedia, 2013) este un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman, realizat de Jane Magnusson şi Hynek Pallas. Marele cineast suedez este prezentat de regizori celebri precum Tomas Alfredson, Woody Allen, Wes Anderson, Harriet Andersson, Pernilla August, Wes Craven, Claire Denis, Laura Dern, Daniel Espinosa, Francis Ford Coppola. Proiecţia este prezentată de Ileana Bîrsan, critic de film.
Miss Julie (coproducţie, 2014) este o ecranizare a piesei lui August Strindberg, în regia lui Liv Ullman, având o distribuţie cu Jessica Chastain şi Colin Farrel.
 
Scurtmetraje
Scurtmetraje din Republica Moldova: Colecţia de arome (r: Igor Cobileanski, 2014, ) / Cadoul (r: Dumitru Grosei, 2014) / În ataş (r: Mircea Bobînă, 2015). Proiecţia scurtmetrajelor va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care participă regizorul Igor Cobileanski, moderată de criticul de film Mihai Fulger.
Ziua Filmului Studenţesc Acordajul profesorului Octav / Echilibru / In the House / Sin / Alice / Iulian. A True Story / Lecţia despre cerc / Lucky - Selecţie de scurtmetraje produse de UNATC I.L. Caragiale, urmată de o dezbatere la care participă regizorii şi echipele filmelor, moderată de Doru Niţescu, profesor UNATC.
 
Evenimente conexe
Proiecţii multimedia şi concerte live de Ziua Europei, cu duo-ul Disco Sigareta şi instalaţia interactivă Cross Reality by kotki Visuals. Instalaţia interactivă Cross Reality mixează capturi live ale persoanelor care trec prin dreptul ei cu secvenţe video şi imagini din filme europene, realizând videoclipuri originale. Disco Sigareta  introduce în compilaţiile sale compoziţii din coloane sonore ale unor filme de referinţă şi piese româneşti din filme cunoscute, rezultatul fiind surprinzător.
Atelierele de educaţie cinematografică pentru elevi, cu criticul de film Ileana Bîrsan, au ca obiectiv familiarizarea cu filmul european, diferitele estetici cinematografice, diferenţele între filmul mainstream şi filmul de artă, prin desfăşurarea unui dialog între elevi, plecând de la tema/temele filmului vizionat. 
Atelierul de critică de film susţinut de criticul Andrei Rus are scopul de a-i familiariza pe tinerii cinefili cu noţiuni elementare de analiză de film. Atelierul va avea componente practice şi teoretice prin care participanţii se vor putea deprinde cu modalităţile diferite de receptare a cinematografului.
Anim'est - workshop de animaţie pentru copii (8-13 ani), sub îndrumarea lui Vasile Alboiu. Atelierul are o componentă practică – se vor realiza filmuleţe în diverse tehnici: stop motion, 2D, decupaj – cu personaje şi lumi fantastice.
Republica Moldova şi Ucraina – în FOCUS. Evenimentul îşi propune ca, prin film şi dezbateri cu invitaţi speciali, să aducă iniţiativele culturale europene mai aproape de cele două ţări şi, de asemenea, să aducă R. Moldova şi Ucraina mai aproape de Uniunea Europeană. Evenimentul este organizat cu sprijinul EUNIC Global. Alături de filme produse în cele două ţări, va avea loc la UNATC o masă rotundă dedicată profesioniştilor în domeniu, Producţia şi coproducţia de film în Europa.
Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociaţia K'arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Craiova,  Primăria Municipiului Iaşi, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureş, Primăria Municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor.

 
 



Galerie Foto

Cuvinte cheie: acasa la tata film, aferim film, autoportretul unei fete cuminti film, festivalul filmului european 2015, filme romanesti, tudor giurgiu

Opinii: