REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMuestra de Cine Rumano 2019, la Madrid


     Cea de-a IX-a ediție a Zilelor Filmului Românesc demarează miercuri, 23 ianuarie, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid, cu pelicula „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, desemnată să reprezinte România în cursa pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin din 2019. Ciclul de film românesc include o selecție de șase producții, cinci de ficțiune și documentarul Fotbal infinit, realizat de Corneliu Porumboiu, și va avea loc la sediul Cinematecii Spaniole din Madrid până la data de 31 ianuarie.
     La inaugurare, Javier H. Estrada, critic de film la ziarul El Mundo și programator la diferite festivaluri de film, printre care și Festivalul de Film European de la Sevilia, va vorbi publicului despre demersul estetic și filmografia lui Radu Jude. Toate lungmetrajele regizorului român se bucură de o excelentă primire în Spania, anul trecut Radu Jude fiind omagiat cu o retrospectivă la Festivalul Internațional de Film Las Palmas din Gran Canaria și distins cuPremiul pentru cel mai bun regizor (ex-aequo) la Festivalul Internațional de Film de la Gijón.
     Programarea, realizată în colaborare cu Cinemateca Spaniolă,include și cele mai recente realizări ale altor doi reprezentanți ai Noului Cinema Românesc – Alice T., al lui Radu Muntean, și documentarul Fotbal infinit, regizat de Corneliu Porumboiu care, ca și în Al doilea joc (2014), pornește de la fotbal pentru a explora aspecte sociale, economice și chiar metafizice cu umorul rafinat cu care și-a câștigat numeroși admiratori în Peninsula Iberică.
     Două lungmetraje de debut, care au impresionat criticii și publicul, completează selecția madrilenă: Un pas în urma serafimilor, realizat de Daniel Sandu, și Lemonade, filmul semnat de Ioana Uricaru și produs de Cristian Mungiu, care problematizează vulnerabilitatea unei femei est-europene în lupta cu autoritățile americane. Succesul de casă și de public al anului 2018 în România, Moromeții 2, regizat de Stere Gulea, închide această selecție ce va călători în alte cinci orașe spaniole – Barcelona, Valencia, Sevilia, Oviedo și San Cristobal de La Laguna (Tenerife) începând cu luna martie.
Detalii: icr.ro
(23.01.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: fotbal infinit film, lemonade film, morometii 2 film, muestra de cine rumano madrid 2019, radu jude, un pas in urma serafimilor film, zilele filmului romanesc madrid 2019

Opinii: