REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMălina Manovici, invitată la Festivalul de Film din Stockholm


     Publicul din capitala suedeză va avea ocazia de a viziona, în cadrul ediției din acest an a Stockholm International Film Festival, desfășurat între 7-18 noiembrie, filmul de debut al regizoarei Ioana Uricaru, Lemonade, care a avut premiera mondială la ediția din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul a fost selectat în programul oficial al festivalului, urmând să fie difuzat la secţiunea Discovery de trei ori pe parcursul festivalului. Actrița română Mălina Manovici, protagonista filmului, va participa cu sprijinul ICR Stockholm la proiecția din data de 15 noiembrie, la cinematograful Sture, unde va vorbi despre realizarea filmului și va răspunde întrebărilor din partea publicului.
     Lemonade, care are la bază întâmplări reale, prezintă contrastul dintre două feluri de a vedea lumea şi imposibilitatea de a le reconcilia. America descrisă în film nu este deloc cea la care visează migranţii înainte să plece din ţara natală. Sentimentul de a fi prins între două lumi, dureros de familiar oricărui imigrant, se rezumă la o singură întrebare: merită?
     Filmul spune povestea Marei, în vârstă de 30 de ani, care se stabileşte în Statele Unite împreună cu Dragoş, fiul ei de nouă ani, după ce s-a căsătorit cu americanul Daniel. Filmul prezintă mai multe întâlniri pe care eroina le are pe parcursul a câtorva zile şi în urma cărora descoperă că “visul american” rămâne un ideal greu de atins.
     „«Lemonade» este un film care aparţine atât cinematografiei româneşti, cât şi celei americane, aşa cum mă văd şi pe mine ca aparţinând celor două culturi. (…) Reuşeşte asta prin natura temei propuse, a producţiei (care s-a desfăşurat pe două continente) şi a esteticii”, spune Ioana Uricaru.
     Filmul rulează în cinematografele din România începând cu 26 octombrie.
     Detalii: Stockholm Film Festival // ICR  
(12.11.2018)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ioana uricaru, lemonade film, malina manovici, stockholm film festival 2018

Opinii: