REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmMona Nicoară: ”Distanța dintre mine și mine” nu este o statuie a Ninei Cassian


     Este la modă tema Power to the Woman sau 50/50, pentru care avem un atu pe mâneca cinematografiei române. Nina Cassian, Ada Solomon, Mona Nicoară și Dana Bunescu sunt cele patru femei implicate în proiectul Distanța dintre mine și mine.
     Profesor de film în SUA, Mona Nicoară este autoarea, împreună cu Dana Bunescu, a documentarului aflat acum în cinematografe. Regizoarea a fost prima alegere a producătoarei Ada Solomon, care avea acest proiect de mai mult timp în agendă. Experiența în realizarea documentarelor, sensibilitatea de poetă și backgroundul filologic, apropierea geografică de Nina Cassian o recomandau pe Mona Nicoară. Chiar dacă s-a apropiat la început cu timiditate de poeta expatriată, dar celebră în România, regizoarea a reușit să construiască un portret sofisticat, împreună cu Dana Bunescu. Au folosit interviul filmat la New York în ultimii ani de viață ai poetei, fragmente de arhivă, emisiuni de televiziune, muzică și versuri scrise de ea, documente din dosarul de urmărire.
     Distanța dintre mine și mine marchează ”felul în care Nina își negociază trecutul cu ea însăși”, cum zice Mona Nicoară. Poetă avangardistă, comunistă în ilegalitate, reprezentantă a proletcultismului, Nina Cassian intră în dizgrație în epoca stalinistă și e urmărită de Securitate în vremea lui Ceaușescu. Părăsește țara în 1985, după uciderea dizidentului Gheorghe Ursu. Tot acest traseu excepțional este colorat de legende urbane despre aventurile ei amoroase și nonconformism. Documentarul ocolește detaliile, urmând istoria argumentată a personajului. ”N-am pierdut sânge etic, pentru că scriam de bună credință prostiile, am pierdut sânge estetic, cu duiumul”, mărturisește Nina Cassian.
     Distanța dintre mine și mine este produs de Hi Film Productions și a primit Premiul publicului la ediția din 2018 a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.
 
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(4.04.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, dana bunescu, distanta dintre mine si mine documentar, hi film productions, mona nicoara, nina cassian

Opinii: