REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film„Distanța dintre mine și mine”, un documentar despre Nina Cassian


     Distanța dintre mine și mine, realizat de Dana Bunescu și Mona Nicoară, după o idee a Adei Solomon, a intrat în sălile de cinema pe 8 martie 2019. Documentarul e construit în jurul interviului cu Nina Cassian pe care Mona Nicoară l-a realizat în 2013, în apartamentul poetei din New York, cu puțin timp înainte de moartea acesteia. Interviul este încadrat de materiale din arhiva Televiziunii Române și de la Arhiva Națională de Filme, precum și note informate și transcrieri de la Securitate.
     Vizionarea de presă a avut loc pe 4 martie, la Cinema Elvira Popescu. La discuția de la finalul filmului au fost prezente Dana Bunescu, Mona Nicoară și Ada Solomon.
 
 
     „[…] în cele din urmă am înțeles că filmul s-ar susține foarte bine și doar cu Nina vorbind către cameră, fumând și bând. Nu-ți trebuie mult altceva. Pe de altă parte, în momentul în care am mers prin arhive și am găsit toate materialele, am realizat că ele îmbogățesc munca, adaugă foarte mult pentru că au această relație care nu e taman confortabilă și ilustrativă cu ceea ce zice Nina. Uneori da, alteori sunt materiale de arhive [care] intră în fricțiune cu ce zice Nina și am realizat că îmbogățesc mult mai mult carnea filmului”, afirmă Mona Nicoară.
 
 
     „La structura pe care o vedeți acum s-a ajuns în timp, după ce am ajuns să înțelegem ce avem acolo. [...] Prima tentativă a fost una de organizare cronologică [...], după care una tematică, până când am realizat că interferențele între diferitele teme sunt atât de complicate și de dese încât am zis OK, filonul emoțional este cel care va decide. [...] Are aparența unei povești cronologice, [dar] urmărirea asta a filonului emoțional a fost cea care ne-a dirijat, cu tot ce înseamnă articulările astea creatoare de noi înțelesuri […] din alăturarea diferitelor bucăți de interviu, arhivă [video] și arhivă scrisă”,  a spus Dana Bunescu despre montajul filmului.
 
 
     Ada Solomon, despre film: „Am o relație foarte veche cu Nina Cassian. M-a fascinat în copilărie, am descoperit joaca cu cuvintele și ironia și hazul jocului cu cuvintele prin poeziile ei pentru copii, pe urmă ca adolescentă mi-am regăsit spaimele, întrebările, stenahoria, toate în poezia și în poemele în proză ale Ninei, iar un pic mai târziu, atunci când am intrat în familia soțului meu, am cunoscut-o personal pe Nina, care era cea mai bună prietenă a mamei soțului meu, a lui Yvonne Hassan, și am descoperit că este la fel de fascinantă în viața reală ca la televizor [...] Sigur că inițial era un film despre prietenia dintre două femei, o prietenie care a durat mai bine de 70 de ani, prietenia dintre Yvonne și Nina, după care am înțeles că va fi mult prea complicat să o fac pe soacra mea să participe la jocul ăsta – nu era foarte confortabilă în fața camerelor – și am decis că mergem mai departe cu Nina.”
Imagine: Valeriu Ciubotaru
Montaj: Radu Georgescu
(14.04.2019)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: ada solomon, dana bunescu, distanta dintre mine si mine documentar, mona nicoara

Opinii: