REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de Film



„La drum cu tata”, avanpremieră la KINOdiseea 2016


     Începând cu 10 noiembrie, timp de 11 zile, la București,  KINOdiseea International Children Film Festival a pregătit 38 lungmetraje, 80 scurtmetraje, 28 de ateliere și un bal mascat.
     Printre filmele selectate, se regăsesc premiere naționale și internaționale, filme premiate și apreciate de critică și public.
     La drum cu tata, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lăzărescu, cunoscută pentru scurtmetrajul Apele tac, cu peste 80 de premii câştigate la festivalurile internaționale, va avea avanpremiera la KINOdiseea.
     Acțiunea filmului se întâmplă în 1968, la Arad. Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare să se fi împăcat cu soarta în România ceaușistă, unde este medic și, cu inima îndoită, informator al securității. Emil însă, luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl poate salva. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc, în calea lor spre destinație, tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară în RDG. Din cauza intervenției, granița germano-cehoslovacă se închide, iar cei trei nu se mai pot întoarce înapoi în România. Celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este, astfel, îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregătită, familia trece peste hotare: întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă – poate această situație să se termine cu bine?
     Filmul va avea premiera duminică, 13 noiembrie, de la ora 19,30 la CinemaPro și va fi reluat luni, 14 noiembrie, de la ora 17,00, la Cinema Elvire Popesco.
     De asemenea, printre premierele de anul acesta se află și filmul german Heidi, cea mai nouă ecranizare a celebrei cărți scrisă de Johanna Spyri, Rico, Oskar și piatra misterioasă, despre doi prieteni care pleacă într-o aventură la mare, împreună cu cățelul Porsche, precum și Fiica mea, Anne Frank, povestea extrem de personală a Annei Frank, văzută dintr-o perspectivă diferită față de cea din 1945, de la Amsterdam. Aceste trei filme fac parte din secțiunea Focus Germany .
     Tot din Germania, în premieră națională vine Fortune Favors Brave, povestea a două fetițe care trebuie să aibă grijă de un restaurant, după ce mama lor trebuie să se întoarcă, pe neașteptate, în Vietnam pentru a avea grijă de bunica lor grav bolnavă.
     Printre titlurile prezenta la KINOdiseea se numără filme-cult care au scris istorie: Entre les murs (2008, regia Laurent Cantet), Cinema Paradiso (1988, regia Giuseppe Tornatore), Bugsy Malone (1976, regia Alan Parker), Aventurile prințului Achmed (1926m regia Lotte Reiniger), Chicken Run (2000, regia Peter Lord, Nick Park).
     Detalii:: www.kinodiseea.ro
(13.11.2016)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: anca miruna lazarescu, festival de film pentru copii, kinodiseea 2016, kinodiseea international children film festival, la drum cu tata film

Opinii: