REVISTĂ ONLINE EDITATĂ DE UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA

Premiul pentru publicistica 2015 al Asociatiei Criticilor de FilmIoana Flora este ambasadoarea celei de-a 11-a ediții Les Films de Cannes à Bucarest


     Actrița Ioana Flora este ambasadoarea celei de-a 11-a ediții Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc într-un format hibrid (outdoor și online) în perioada 23 octombrie-1 noiembrie 2020. 
     Organizatorii festivalului au anunțat că o parte din proiecțiile outdoor,  mai exact cele din Pergola Grădinii Verona din spatele Cărturești Verona și de pe taresa Muzeului de Artă Recentă, vor avea intrarea liberă.
     Cinefilii vor fi întâmpinați cu ceai, încălzitoare și, la nevoie, pături pentru a le asigura confortul necesar, iar purtarea măștii este obligatorie pe toată durata proiecțiilor ce vor începe la ora 19:00 în ambele locații.
     Pe toată durata festivalului, timp de 10 zile, în Pergola Grădinii Verona din spatele Librăriei Cărturești Verona va fi proiectat câte un film în fiecare seară, într-un program care ne invită să ne bucurăm de căldura nostalgică a verii și de amintirea vibranților ani '80, grație dramei franco-belgiane Été 85, scrisă și regizată de François Ozon și inspirată din romanul "Dance on My Grave" de Aidan Chambers. "Nimeni, de la Eric Rohmer încoace, nu înțelege mai bine fercirea și agonia iubirii
adolescentine de sub soarele estival franțuzesc, așa cum o face, din nou și din nou, Ozon", e de părere Hollywood Reporter. 
     Ozon, aflat de trei ori în selecția oficială la Cannes și în competiția pentru Palme d’Or, a fost prezent în sălile de cinematograf din România cu mai multe din filmele sale premiate, printre care 8 femmes (2002), Potiche (2010), Jeune et Jolie (2012) sau Grâce à Dieu (2018).
     Tot la Cărturești Verona va fi proiectat și Malmkrog, cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, distins cu Premiul pentru cea mai bună regie al competiției Encounters la Berlinale. Bazat pe textele filosofice ale lui Vladimir Soloviov "Trois entretiens” și filmat timp de 40 de zile într-un conac din satul Mălâncrav din Sibiu, filmul este plasat la începutul secolului XX. Marele moşier Nikolai și invitații săi discută despre religie, moralitate și război, iar pe măsură ce conversațiile devin mai aprinse, ei ajung să cadă în capcanele propriului discurs.
     Participanții la proiecții vor primi cadou câte un bilet de vizitare al muzeului, gratuit din partea MARe, valabil până la finalul anului (2020).
Detalii și program: Filme de festival

 
(20.10.2020)


Galerie Foto

Cuvinte cheie: cristi puiu, francois ozon, les film de cannes a bucarest 2020, malmkrog film

Opinii: